Promocija inicijative „Partnerstvo za otvorenu upravu“

Unapređenje transparentnosti, učešće javnosti u radu lokalne samouprave, javna odgvornost i tehnologija inovacija kao instrument za sprovođenje prethodne tri vrednosti otvorene uprave, osnovni su postulati međunarodne inicijative „Partnerstvo za otvorenu upravu“ čija je promocija održana u Vlasotincu.

-Ova inicijativa uspostavljena je radi podrške vladama u cilju unapređenja ovih postulata i radi osnaživanja građana i učešća javnosti u radu lokalne samouprave – rekla je koordinator u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Dragana Brajović.

Opština Vlasotince je poslednjih godina implementirala niz aktivnosti kojima je svoj rad učinila transparetnijim, rekao je Marinko Đorđević zadužen za projekte o lokalnom ekonomskom razvoju u vlasotinačkoj opštini.

-Osim praktikovanja uobijačenog mehanizma učešća građana u donošenju odluka, kao što je javna rasprava, to su i prikupljanje inicijativa i predloga građana preko mesnih zajednica, zatim putem opštinskog sajta, društvih mreža, Lokalog akcionog plana za učešće građana u donošenju odluka o trošenju novca prikupljenog od poreza na imovinu i kroz svakodnevni neposredan kontakt sa njima – rekao je Đorđević. On je podsetio da je opština Vlasotince usvojila Lokalni antikorupcijski plan i da slede aktivnosti kojima će se omogućiti njegova primena u praksi.

Nakon predstavljanja inicijative usledila je skoro dvočasovna diskusija o akcionom planu za primenu Partnerstva za otvorenu upravu. Konstatovano je da na faktore koji otvorenu upravu čine transapentnijom utiče više činilaca: nedostatak građanskog aktivizma, opšta sklonost ka kritikovanju bez nuđenja rešenja, nesagledavanje problema iz svih uglova, nedostatak kadrova u lokalnim samupravama za sprovođenje svih procedura i inicijativa i mnogi drugi. U drugom delu diskusije učesnicima se pridružio i predsednik opštine Zoran Todorović koji je, između ostalog, govorio o važnoj vezi između odbornika i građana koje oni predstavljaju i potrebi da češće komuniciraju kako bi se čuo glas građana u lokalnom parlamentu na taj način. Vlasotince je pored Sombora, Lapova, Bele Palanke i Novog Pazara jedna od pet lokalnih samouprava u Srbiji koja je deo pilot projekta Partnestvo za otvorenu upravu.

 

Objavljeno: 11.03.2019 | Autor: InfoDesk


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca