Promocija knjige „Kroz trnje i kamenje“ Dejana Radulovića

U dvorištu Kulturnog centra sinoć je priređena promocija knjige “Kroz trnje i kamenje” autora Dejana Radulovića, istoričara po obrazovanju, novinara, pisca i pesnika. Dejan Radulović, više puta nagrađivan televizijski novinar je autor serijala “Slike života”, koji je prikazivana na televiziji Avala i na brojnim regionalnim i lokalnim tv stanicama. Svoje “Slike života “ on je uspeo da pretoči u knjigu “Kroz trnje i kamenje” i da, kako sam kaže, one predstavljaju velike priče o malim ljudima Srbije koja polako nestaje.

Na pitanje kako doći do fenomenalnih ideja vodilja za filmsku priču, a kasnije sve to pretočiti u pisanu reč Radulović kaže:

“Teško je to pitanje. Ponekad čovek na mnoge stvari ne može da odgovori. Mnogo toga ne zavisi od nas, ali je veoma bitno da čovek bude posvećen onome što radi i da voli to što radi. Dakle, suština je u ljubavi, ako volite to što radite, sigurno ćete uspeti. A kako slike pretočiti u reči, na početku beše reč, u svim Slikama života su dominantne reči, sve što sam napisao, pisao sam u trenutku velike inspiracije. Ništa nije napisano stereotipno, nego u dahu. Sve je upotpunjeno ljudima, događajima koji su uvek tu, sve je autentično. Ipak, suština svega je reč. Dugogodišnji rad i iskustvo pokazali su da čovek gleda slike, a manje obraća pažnju na reči. Sve Slike su pravljene da pošalju neku poruku, sve one je sadrže, mada često ne dopiru do svih. Sve je to zapisano.”

U “Slikama života” zabeleženo je oko 200 epizoda o mitovima, legendama, ljudima, prirodi, zaboravljenim krajevima Srbije i tako u nedogled. Dotaknuti su svi segmenti koji život znače, nastale upravo kroz trnje i kamenje zarad dobre i prave reči , pouke. Od Vinčanske Srbije, preko antičkih vremena do nedavne prošlosti, autor beleži o iskonskom načinu života. Govori o putu kojim se treba ići, beleži brojne sudbine ljudi, krajeve Srbije koji bi bili zaboravljeni. Iako prikazuje predele i krajeve u biti svega je čovek.

Kako sam reče, od svih zabeleženih epizoda, kasnije pretočenih u knjigu, ne bi mogao da izabere koja mu je najdraža i najznačajnija. Sve su mu podjednake, a ipak voli jug Srbije, i kako reče, u Vlasotincu se oseća kao kod kuće.
Dejan Radulović je svoje “Slike života” pretočio u knjigu o kojoj Matija Bećković kaže:

“Dejan Radulović je svoje Slike preveo sa TV jezika na maternji jezik literature i odbranio staru istinu da je jedna reč jača od hiljadu slika. Jer knjiga beše na početku, pa će biti i na kraju”.

O svom susretu sa autorom i radu na serijalu govorio je Nebojša Ilić Ilke, koji se aktivno učestovao i kamerom beležio “Slike života”.

Prisutni su sinoć bili u prilici da vide i nekoliko odlomaka tek urađenih novih epizoda Slika života, a koje će tek biti emitovane.

 

Objavljeno: 28.07.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca