Promocija knjige „Vlasotinačke priče“, autora Dragoslava Petrovića

Juče je u dvorištu internata predstavljena knjiga „Vlasotinačke priče“, autora Dragoslava Petrovića. Knjiga je objavljena u izadanju Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“, udruženja „Loza“ i „Poštovalaca Svete gore Atonske“.

Po rečima Srbe Takića, urednika izdanja, u ovoj knjizi su izdvojene priče iz zbirke „Purjakovi i druge priče“ koje se odnose na Vlasotince.

„Duh čaršije isijava iz svake priče. Lični doživljaji autora, sećanja na preživljeno, sentimentalne uspomene iz detinjstva koje sve više pamtimo kako starimo, ili kako nas jednolična svakodnevnica pritiska svojom neminovnošću su u prvom planu u ovim pričama. Autor piše o svom detinjstvu, o odrsatanju i mladovanju kraj Vlasine, o drugovima sa kojima je delio imanje i nemanje, radosti saznavanja, igre i nemire, slutnje i očekivanja od velikog sveta u koji se ulazi širom otvorenih očiju“, zapisao je Srba Takić.

On je još jednom istakao napore biblioteke da u svoju izdavačku delatnost uvrsti ili autore iz Vlasotince ili one koji pišu o Vlasotincu.

Pored priča, knjiga obiluje originalnim fotografijama na kojima su autentični likovi koji se pominju u pričama, tako da su na jednom mestu Boge Mrena, Pera Bukor, Mile Purjak, Duško Šop, Moša Đela, Pera Popović, Žika Španac. Tu su i brojne fotografije iz svakodnevnog Vlasotinca kao podsećanje na mnoge važne događaje koji su obeležili jedno vreme u Vlasotincu.

Majka Dragoslava Petrovića, Olga Cige potiče iz čuvene porodice Gavrila Popovića, koji je autoru čukundeda, što je svakako doprinelo da se promocija održi u zgradi internata koja je bila njegovo vlasništvo.

„Moje priče zapravo predstavljaju isečak iz života Vlasotinca u drugoj polovini 20. veka i svi opisani događaji dešavali su se u krugu od stotinak metara od mesta na kome se danas nalazimo. Mnogi će u knjizi prepoznati mesta na kojima su kao deca obitavali, sve je u knjizi autentično osim sedme priče koja je moja fikcija“, istakao je Dragoslav Petrović.

Segmente iz knjige čitala je ovom prilikom Jovana Petković.

 

Objavljeno: 20.08.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca