Promocija monografije o Vladi Iliću

Za sinoćnju promociju monografije o Vladi Iliću, u Galeriji vlasotinačkog Kulturnog centra tražilo se mesto više. Štaviše, ovdašnji poslenici u kulturi ne pamte da je skoro bilo posećenije promocije.

Na delu koje nosi naziv Prvi moderni gradonačelnik Beograda, autor, profesor književnosti Saša Stanković radio je punih sedam godina, a zainteresovao se za život i delo Vlade Ilića kada je 2009.postavljena njegova bista u beogradskom Zoološkom vrtu.

– Ova knjiga ispravlja istorijsku nepravdu prema prvom modernom gradonačelniku Beograda, Vlasotinčaninu Vladi Iliću. Za ovakve knjige spravom treba postaviti pitanje ne zašto su nastale, nego zašto nisu ranije nastale – rekao je recenzent, istoričar Ivan M.Becić.

Vlada Ilić potiče iz poznate vlasotinačke familije Mumdžije koja je u periodu od 100 godina postala ekonomski najmoćnija porodica Kraljevine Jugoslavije. Kosta ilić i sinovi, od kojih je jedan Vlada, je preko Vlasotinca i Leskovca stigla do Beograda i ostavila dubok trag u ekonomskom razvoju zemlje u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka, naročito u tekstilnoj industriji.

U vreme dok je Vlada Ilić bio na čelu prestonice, počeo je da se gradi hram Svetog Save, Novi Geograd, Sajmište, mnoge škole i bolnice, kao što su Dečja klinika u Tiršovoj ili Dom za nezbrinutu decu u Zvečanskoj. Tadašnji predsednik beogradske opštine poklonio je prestonici zoološki vrt, jedan je od osnivača Beogradskohg hipodroma, a u njegovo vreme izgrađeni su Tašmajdanski i Karađorđev park, napravljen Vukov spomenik i još mnogo drugih objekata.

– Vlada Ilić je personifikacija preduzetničkog duha Vlasotinčana i simbol težnji da se uhvati korak sa razvijenijim svetom. Iskreno se radujem što je ova monografija ugledala svetlost dana i zahvaljujem njenom autoru što je sedam godina posvetio istraživanju i pisanju dela koje je od neprocenjivog značaja za sve naraštaje naše varoši.

Opština Vlasotince prepoznala je značaj ovog istraživačkog rada i finansijski podržala štampanje monografije. Ova knjiga će, inače, biti štampana i u tvrdom povezu i biće deo reprezentacije opštine koju ćemo ubuduće poklanjati gostima sa strane – rekao je predsednik opštine Zoran Todorović.


Autor Saša Stanković imao je i vesti za posetioce.

– Gospodin Živojin Janjić, Vlasotinčanin koji živi i radi u Subotici izrazio je želju da finansira podizanje spomenika Vladi Iliću u Vlasotincu i nadam se da će se ta ideja realizovati. Autor brojnih dokumentarnih filmova iz našeg kraja Nebojša Ilić ilke snimaće film Vladi, a ja ću pisati monodramu. Verujem da ćemo mu se bar delom odužiti za ono što je on doneo Vlasotincu – rekao je Stanković.

Onako kako je Vlada Ilić krenuo iz Vlasotinca za Leskovac, a potom put Beograda, tako će i promocije, nakon ove u Vlasotincu, nastaviti svoj put u Leskovcu 20.juna, u beogradskom Zoološkom vrtu 22.juna, a u Skadarliji 29.juna.


 

Objavljeno: 16.06.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca