Proslavljen sveti Trifun

Udruženje voćara i vinogradara iz Vlasotinca, tradicionalno i ove godine proslavilo je Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara. Na dan Svetog Trifuna vinogradari vlasotinačkog kraja kao i u mnogim drugim krajevima Srbije, zarežu prvi čokot u svom vinogradaru. Obred rezanja slavskog kolača i blagosiljanja vinograda obavio je sveštenik vlasotinačke crkve otac Nikola Pešić, poželevši okupljenim vinogradarima berićetnu i plodnu godinu.


Obeležavanje Svetog Trifuna obavljeno je u ataru sela Kozara, a domaćin ovogodišnje slave vinogradara i voćara bio je Marjan Jovanović.
– Gajenje vinove loze i proizvodnja vina u našoj porodici je tradicija, prenosi se sa kolena na koleno, od oca na sina. Inače imam vinograde na oko pola hektara. Za bavljenje ovim poslom neophodan je veliki rad, trud ali i ljubav – rekao je Marjan Jovanović.Predsednik Udruženja vinogradara i voćara Božidar Kocić, istakao je da je obeležavanje Svetog Trifuna tradicija udruženja, te da je na kozaračkom potezu najintezivnija proizvodnja grožđa i vina, kao i da Udruženje redovno prati sve subencije koje država predviđa u ovoj oblasti.

– Prilika je da pozovem sve vinogradare da blagovremeno upišu u vinogradarski registar svoje vinograde. To mogu da urade u narednom periodu kada vrše obnovu svojih poljoprivrednih gazdinstava – poručio je Kocić.Ovogodišnji domaćin slave Marjan Jovanović iz Orašja, slavski kolaš predao je budućem domaćinu Branislavu Ristiću iz Gložana.


 

Objavljeno: 14.02.2016 | Autor: InfoDesk


Galerija slika


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca