Prva samostalna izložba Vlastimira Stojanovića Šilje, „Retrospektiva, Perspekitva“

U galeriji Narodne bibliotke „Desanka Maksimoć“ sinoć je, otvorena izložba slika pod nazivom „Retorspektiva, Perspektiva“, vlasotinačkog slikara Vlastimira Stojanovića Šilje. Iako rad ovog slikara već godinama unazad poznat vlasotinačkoj publici, sinoć je po prvi put otvorena njegova samostalna izložba kojoj su prisustvovali mnogobrojni poštovaoci njegovog slikarskog umeća.

 

Mnogobrojne ljubitelje slikarstva najpre je pozdravio direktor Bibliotke Srba Takić, istakavši da umetnikov rad nije nepoznat vlasotinačkoj publici, te da je on redovan učesnik oktobarskih salona – Likovni stvaroci Vlasotinca.

 

„ Naš večerašnji umetnik se bavi slikarstvom tridesetak godina, ipak, on nije smatrao potrebnim da do sada organizuje samostalnu izložbu, iako je bio prisutan na gotovo svim oktobarskim Likovnim salonima. Neke od slika umetnik je uradio pre mnogo godina, a neke su ugledale svetlo dana pre par nedelja ili meseca, zato i izložba nosi naziv Retrospektiva, Perspektiva. Nadam se da nećemo dugo čekati njegovu sledeću izložbu“, kazao je Takić, zahvaljujući se autoru i prisutnima ,koji po njegovim rečima , imaju priliku da uživaju „ u posebnu izložbu, jednog posebnog čoveka“.

 

Govoreći o izložbi Vlastimira Stojanovića Šilje, istoričar umetnosti Zvonko Stojković rekao je , da su izložene upravo slike koje ga najbolje predstavljaju, i to od njegovog slikarskog početka, pa do današnjeg dana.

 

„ Reč je o slikaru vanserijskog talenta, radovi mu odišu individualnošću ili i dubokom poetikom. Omiljene tehnike su mu ulje na platnu i akvarel, mada se oprobao i u drugim tehnikama. Motivi koji najčešće slika su priroda i čovek i u jednom i u drugom je okrenut realnom slikarstvu. Ima studiozan i analitički pristup, njegovi pejzaži nisu puka deskripcija već duboko proživljena emocija, njegovi portreti su male psihološke studije, jer se uočava određeno raspoloženje i mentalno stanje“, rekao je Stojković.

 

Nebojša Mitrović Puša , slikar i profesor likovne kulture, nazavao je Vlastu impresionističkim realistom, posebno nagalšavajući „ Iako je kao slikar samouk, njegov rad dostigao je velike domete, na slikama je neosporan njegov talenat, i s pravom pripada plejadi vlasotinačlih likovnih stvaraoca“.

 

Vidno uzbuđen Vlasta se zahvalio svima koji su izdvojili vreme i došli da vide njegov rad. Govoreći o umetničkom nemiru, koji je uvek prisutan kod njega i koji ga tera da stvara, pa i onda kada mu nije do toga rekao je: „Slikanje je deo mene i ja ne znam kako bih mogao da živim da ne mogu da slikam“.

 

Objavljeno: 27.09.2018 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca