„Pustood“ dobio nagradu „Bdenje Jakova Orfelina“

Tradicionalna filmska manifestacija „Filmsko bdenje duše“ održana je po deveti put u Sremslim Karlovcima, živopisnom sremskom gradiću, na domak Novog Sada, od 15 – do 18. oktobra 2015. godine.

Na ovoj manifestaciji okupljaju se autori sa filmovima u kojima se bave temama iz istorije, kulture, umetnosti i duhovnosti Srbije. Na ovogodišnjoj manifestaciji, u glavnom programu, je prikazano 19 dokumentarnih filmova (dugometražnih – 4, srednjemetražnih – 7 i kratkometražnih – 8), autora iz Srbije i autora srpskog porekla koji žive u Španiji, Mađarskoj i Republici Srpskoj. Takođe, u okviru pratećih programa predstavljena su dva festivala: Festival dokumentarnog filma „Sol Zemli“ iz ruskog grada Samare (sa 3 filma) i Festival Kratke forme iz Gornjeg Milanovca (sa 9 filmova).

Na ovoj manifestaciji dodeljuju se i nagrade pod nazivom „Bdenje Jakova Orfelina“, sve imaju status prve nagrade, a žiri ima pravo da izdvoji onoliko filmova za koliko smatra da su u umetničkom smislu odskočili od ostalih.

Ovogodišnji žiri izdvojio je tri filma, i to:
„PUSTOOD“, Nebojša Ilić, Ilke, Vlasotince,
„I JA POSTOJIM“, Igor Čolak, Sremska Mitrovica,
„BITI ILI NE IVAN HITI“, Branko Lazić, Banjaluka.

Pored PUSTOOD-a u glavnom programu 9. FILMSKOG BDENJA DUŠE učestvovao je i Ilketov film o najvećem veštačkom jezeru i Srbiji, Vlasinskom jezeru „MOBI DIK – ZEMLJA KOJA PLOVI“.

Programi sastavljeni od filmova sa ovogodišnje manifestacije, do sledećeg oktobra, tradicionalno će gostovati u centrima Dijaspore: Temišvaru i Konstanci (Rumunija), Bratislavi, Trnavi i Košicama (Slovačka), Budimpešti (Mađarska), te Njujorku, Vašingtonu i Čikagu (SAD).

„FILMSKO BDENjE DUŠE“ nastavlja svoj život nizom repriznih programa u zemlji i inostranstvu.

 

Objavljeno: 18.10.2015 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca