„Različitosti nas ujedinjuju“ – Beograđani u Vlasotincu

Beograđani u Vlasotincu – prilika za sjajno druženje, a sve kroz Projekat „Različitosti nas ujedinjuju“ Evropskog pokreta Srbije.

Naša interkulturalna razmena između Pete beogradske gimnazije i Tehničke škole Vlasotince, počela je upoznavanjem učesnika i učesnica, a nastavljena na radionicama o običajima i tradicijom slavljenja slave u našem kraju. Tokom vežbanja lokalnog dijalekta, grupa se oprobala u kazivanju stihova vlasotinačkim govorom.

Tokom obilaska Tehničke škole i njenih radionica, gosti su se oprobali u zidanju na poligonu za obuku građevinskih radnika. Ostavili smo mesta i za turistički obilazak Vlasotinca i projekciju filma na lokalnom dijalektu „Vlasotinačko vino leči sve“, koji su snimili učenici Tehničke škole.

Radionica „Evropski interkulturalni čas“ o zanimljivostima o zemljama članicama EU bila je takmičarskog karaktera, pa su na kraju podeljene i nagrade za najkreativnije prezentacije.

Sve radionice ove razmene bile su praćene i podržane glumačkim, pevačkim i kreativnim darom grupe maturanata Tehničke škole, smera tehničar mehatronike, koji su doprineli još većem uspehu celokupnog druženja.

Pokazalo se da su mladi iz Beograda i Vlasotinca u mnogo čemu slični, a u nečemu i vrlo različiti. I jedni i drugi su znatiželjni i otvoreni da upoznaju, prihvate i poštuju različitosti koje postoje među ljudima u pogledu kulture, tradicije, običaja, govora… Različitosti nas jačaju i zaista ujedinjuju!

Ovu razmenu koordinirali su udruženje „Mladima na Dar“ iz Vlasotinca, CEDEM – Centar za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih , Tehnička škola Vlasotince i Peta beogradska gimnazija.

 

Objavljeno: 14.10.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca