Rotari klub donirao spinalnu dasku Hitnoj službi

Vlasotinačkoj Službi hitne medicinske pomoći, Rotari klub iz Leskovca juče je donirao spinalnu dasku namenjenu zbrinjavanju pacijenata sa teškim povredama kičmenog stuba.

– Tokom aprila meseca imali smo edukativni trauma trening, koji su održali lekari Hitne medicinske pomoći iz Niša. Tokom edukacije kolege iz Niša su nam pokazale kako da postupamo i da se ponašamo sa pacijentima koji su doživeli tešku traumu.U okviru toga smo imali i trening zbrinjavanja povreda kičmenog stuba. Po preporuci Urgentne medicine povrede kičmenog stuba treba da se imobilišu pomoću spinalne daske koju naša služba nema. Reanomobili su opremljeni streč daskama, koje služe za zbrinjavanje povreda kičmenog stuba ali daleko lakše i idealnije je zbrinjavanje tih povreda pomoću spinalne daske koja ima svoje kaiševe i fiksatore i fiksatore za vrat i glavu i vratni deo kičme. Tražili smo donatore i tako smo stupili u kontakt sa predstavnicima Rotari kluba iz Leskovca, koji nam danas uručuju upravo ono što nam je neophodno. U pitanju je vrednost oko 50.000 dinara. Mi u toku godine nemamo mnogo tih povreda kičmenog stuba ali ako se dese biće nam mnogo lakše i daska će olakšati efikasniju pomoć takvim pacijentima – rekla je načelnica SHP LJubica Živković.

Predsednik Rotari kluba Leskovac dr Slaviša Todorović istakao je da se donacijom spinalne daske vlasotinačkoj Hitnoj službi umnogome olakšava zbrinjavanje pacijenata sa povredom kičmenog stuba.

– Iako smo donirali spinalnu dasku ja želim da je što manje koriste. Ova naša donacija je u poslednjih nekoliko godina jedina donacija koju je Rotari klub donirao opštini Vlasotince, ali se nadam da ćemo ubuduće imati bolju i veću saradnju – rekao je predsednik leskovačkog Rotari kluba dr Slaviša Todorović.
Inače, Rotari klub Leskovac postoji oko dvadesetak godina i do sada je organizovao mnogobrojne humanitarne akcije na području okruga. Kako kažu, cilj im je da se osim humanitarnih akcija u narednom periodu uključe u realizaciju razvojnih projekata

 

Objavljeno: 14.12.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca