Rukometašice na prekretnici – razumna podrška ili put ka gašenju?

Pored nesumnjivo velike popularnosti fudbala, što nije specifičnost samo naše sredine, svakako da drugo mesto pripada rukometu, sportu koji je opčinio Vlasotinčane polovinom prošlog veka i uprkos svim nedaćama čvrsto drži to mesto. Rukomet je kao i svaki sport imao faze uspona i padova ali karakteristično je da je poslednjih nekoliko godina u punom zamahu ne samo kod muškaraca koji se takmiče u Prvoj ligi, već i kod dama koje igraju u istom stepenu takmičenja.

Posle par sezona privikavanja na prvoligaški sistem takmičenja devojke vlasotinačkog kluba su „eksplodirale“ u tekućam prvenstvu i ubrajaju se u najozbiljnije kandidate za plasman u Super B ligu, drugi stepen takmičenja. Sve te uspehe vlasotinačke rukometašice su postizale sa više nego skromnim budžetom koji više liči na neku neslanu šalu nego na sredstva za jednog prvoligaša. Zahvaljujući dovitljivosti rukovodstva i velikoj skromnosti igračica klub je nekako opstao ali dokle se može tako !?

-Napravili smo dobru selekciju igračica koja evidentno daje rezultate, u krugu smo najozbiljnijih kandidata za plasman u viši stepen takmičenja ali sve ipak zavisi od finansijskih sredstava a ne od naše spremnosti i mogućnostima. Mi smo nadležnima dostavili program rada i visinu sredstava koja su nam potrbna da bi ostvarili cilj, plasman u super B ligu. Ne radi se o nekim enormno velikim sredstvima, naprotiv, ona su duplo ili višestruko manja od budžeta pojedinih klubova istog stepena takmičenja. Kad bi imali njihove budžete naš klub bi igrao super A ligu i bio bi učesnik međunarodnih takmičenja – kaže u jednom dahu Milan Vidosavljević, predsednik ženskog kluba.

Sredstva koja su potrebna da bi se rukometašice plasirale u drugi stepen takmičenja su manja od novca koji dobijajau i neki neuspešni klubovi trećeg, pa čak i četvrtog stepena takmičenja. Da li će ljudi koji odlučuju imati sposobnost da prepoznaju kvalitet i mogućnost da vlasotinački ženski rukomet, a samim tim i Vlasotince, napreduje na sportskom planu ili će opet po ko zna koji put novac iz sportskog budžeta „baciti u bunar“ i dati ga neuspešnim sportskim kolektivima odluka je, ali i odgovornost na njima.

Ukoliko oni koji odlučuju ne odobre potrebna sredstva rukometašicama biće jasno da su klub svetlih tradicija pustili niz vodu i, trasirali put ka gašenju.

 

Objavljeno: 03.01.2021 | Autor: Ninoslav Radicevic
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca