Samostalna izložba Aleksandra Radičevića: „Specimeni-soba ogleda-unutra je čudna zemlja“

SOBA OGLEDA NA KOSANČIĆEVOM VENCU

Svojom trećom izložbom, drugom u glavnom gradu, Aleksandar Radičević, akademski slikar iz Vlasotinca koji živi i radi u Beogradu, predstavio se beogradskoj publici. U prodajnoj galeriji „Beograd“, 21. jula je otvorena izložba vlasotinačkog autora pod nazivom „Specimeni – Soba ogleda – unutra je čudna zemlja“.

-Realizujući dela u tehnikama ulja i akrilnih boja na platnu autor ispituje ekspresivne mogućnosti klasičnog slikarskog pristupa i afirmiše ideju o nepresušnoj vizuelno-komunikacijskoj moći ovog medija. Uočavamo da su pojedine slike ili segmenti zasnovani na grafizmu i naglašenom linearnom postupku u konstruisanju kompozicije. Ipak ono što dominira ovom poetikom je omaž boji, plastičnim vrednostima pigmenta, magija njegovog uslojavanja i mekog difuznog razlivanja po platnu. Bujnost i pikturalno bogatstvo površine evociraju reperne tačke iz kolorističke tradicije istorije umetnosti – napisao je između ostalog Miroslav Sapundžić, istoričar umetnosti, u predgovoru kataloga, koji je i otvorio izložbu.


Aleksandar Radičević, rođen je 1992.godine, osnovne i master studije završio na Likovnoj akademiji u Beogradu a slikarstvo je studirao i u Minhenu na Akademiji likovnih umetnosti. Radičević je imao dve samostalne izložbe – 2018.“Pukotine, Eho“ u kulturnom centru Magacin u Beogradu i 2019. u galeriji Kulturnog centra u Vlasotincu. Ovaj mladi slikar je od 2013. do 2021. godine učestvovao na više grupnih izložbi u Beogradu, Minhenu, Leskovcu, Vrbasu, Vlasotincu …-Možda je umetnikov boravak u Minhenu 2018-19. godine uticao na usvajanje nasleđa centra u kome je nastala i delovala grupa Plavi jahač. Bez ponavljanja postojećih matrica i citata autor u duhu sličnih ideja ispituje sinestezijski karakter vizuelne i taktilne zvučnosti kao i piritualnih aspekata likovne materije i forme. Radičević pak ne teži filozofskom uopštavanju duhovnog u umetnosti njegov stav je nepretenciozan i nadasve ličan, a metafizički trag i kada je učitan u prirodu likovnog elementa deo je slike kao hromatskog zapisa o individualnom životnom iskustvu i sećanju – istakao je Sapundžić u predgovoru Kataloga.

Izložba je otvorena od 21. jula do 8. avgusta u Prodajnoj galeriji „Beograd“ u ulici Kosančićev venac br.19 , kod Saborne crkve u Beogradu.


 

Objavljeno: 22.07.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca