Sanja željom i odlučnošću pomerila granice

Kada čovek nešto previše želi i hoće, kada veruje i bori se da to ostvari, obično tako i biva. Vlasotinčanka Aleksandra Sanja Živković, koja sada živi u Nišu, svojim primerom nam je to i dokazala. Ona je nadasve želala da se ostvari kao majka, godinama je razmišljala o tome, borila se sama sa sobom i donela odluku da pokuša. Svoj san je ostvarila i u pedesetoj godini prvi put se porodila. U sredu, 29. januara, na niškoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo donela je na svet zdravu devojčicu Helenu, tešku 3280 grama i dugačku 50 centimetara. Aleksandri, ili kako je Vlasotinčani zovu Sanja, ovo je prva trudnoća. Ostala je u drugom stanju uz pomoć vantelesne oplodnje koja je obavljena u Solunu.

-Nekoliko godina prikupljala sam sredstva. U prikupljanju novca pomoglo mi je i nekoliko prijatelja. Tako sam obezbedila novac za prvi pokušaj koji je uspeo. Kada sam Helenu privila na grudi od sreće sam zaplakala. Posle dugog razmišljanja shvatila sam i osetila da sam spremna da budem samohrana majka. Poseban je osećaj kada sam je prvi put uzela u naručje – priča Aleksandra Živković, ne krijući radost, sreću i ushićenje.

Ova novopečena mama, inače farmaceutski tehničar, kaže da je zbunjuje publicitet, ali ipak želi da podstakne žene, da shvate da nikada ne treba da se lako predaju i odustaju.

Nije njoj bilo lako. Čini se da je život čekao da se kockice u mozaiku slože i da je sada upravo vreme da se ostvari kao majka, da se ostvari u jednoj od najvažnih uloga u životu svake žene. Da se ostvari kao majka Sanja je priželjkivala i ranije, ali… školovanje, posao, karijera, krediti, splet raznih okolnosti doveli su je da iskoristi poslednju priliku, i to u pravom smislu te reči.

-Razmišljala sam veoma dugo da postanem majka, ali finansije su bile najveći problem. Uspela sam da prikupim dovoljno sredstava i odem na vantelesnu oplodnju u Solunu. I eto uspelo mi je. Trudnoću sam iznela bez problema. Veliku podršku da ostvarim svoj san imala sam od porodice koja sa mnom deli nemerljivu sreću. Helena je posebno obradovala baku Žanu i ujaka Miloša – rekla je Sanja.

Na prvi pogled, Sanja izgleda krhko, retko ko bi rekao da ima 50 godina, odlučila je da bude samohrana majka jer se oseća i sposobnom i odgovornom.

-Podržavam svaki pokušaj koji će ženu učiniti majkom i srećnom. Ipak, svedoci smo da oni koji stvore život mogu i da ga unište. Tako da je roditelj onaj koji čuva, voli i brine. A to što sam sama, verujem da u životu nema pravila, da niko ne garantuje večnu ljubav ili vezu. Kada nešto želiš boriš se za to, a ako se pojavi partner koji shvata, razume i podržava onda je to još bolje – zaključila je Aleksandra Živković.

Oni koji su videli Helenu, kažu da liči na ujaka i Sanja je mnogo srećna zbog toga.

 

Objavljeno: 05.02.2020 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca