Šekspir na „Rosulji“ – Biti ili ne biti za Vlasinu

Jedan od najpoznatijih citata na engleskom jeziku napisao je Viljem Šekspir u drami Hamlet. Ove besmrtne stihove izgovara Hamlet, dok posmatra lobanju dvorske budale na groblju sa dva grobara i svojim prijateljem Horacijem. On, kaže: „Avaj, jadni Jorače! Znao sam ga Horacio“.

A, zatim slede najpoznatiji monolog u delima Šekspira, čuveni stihovi u kojima se Hamlet dvoumi između života i smrti.

O, biti ili ne biti – to je pitanje:
Da li ljudskog duha dostojnije
Trpeti praćke i strele sudbine nasilne
Ili oružja dići na more muka
I otporom ih sve okončati…

Nažalost takva je danas sudbina fudbalske „Rosulje“ i fudbalskog giganta u imenu Vlasine, koja je, nekad bila, sinonim fudbalskog sporta u bivšoj i velikoj Jugoslaviji, a i danas Srbiji. Ne treba nikog podsećati, jer svi to znaju, fudbalski klub „Vlasina“ osnovan je davne 1920. godine i to na svom vlastitom imanju na daleko čuvenoj fudbalskoj „Rosulji“.

I, da se ne bavimo prošlošću, koja je po pravilu puno setnija i mnogo lepša od današnje istine, i koja jasno pokazuje da je Vlasina u dubokoj komi i još dubljoj provaliji u poslednjih nekoliko godina, prepuštena sama sebi i svojoj istoriji. Do svega ovoga doveli su je oni, koji su morali da brinu istinsku brigu o klubu na pravi način, reagujući hitro i odlučno dok se nije krenulo stranputicom i dok se nije stiglo do duboke provalije.

Krivica je do onih koji su je silno želeli u svom feudu, a kad su je dobili u nasledstvo, brzinom munje su zaboravili na Vlasinu. To traje već nekoliko godina unazad i došlo se do trenutka, kada će, i ko će zakucati poslednji ekser na kovčeg mrtvaca.

Do takvog mračnog scenarija nikako ne sme doći, a pitanje je ko bi se osmelio na režiju takve besmislenosti. Pod hitno, u nedelji kada počinje prvenstvena sezona, treba preduzeti radikalne promene i naći puteljak izlaska iz krize.

Rukovodstvo Vlasine mora biti u rangu nekih svojih predhodnih predsednika poput Luke Đurkića ili Stojana Babastojanskog, koji su mudrošću i pametnom diplomatijom vešto i na pravi način kormilarili klubom dugi niz godina. Treba najpre stvarati klub na čvrstom temelju, a potom formirati i takmičarsku ekipu.

Uloga trenera u klubu je jedna od najvažnijih. Trener ne sme biti polupismen u svim segmentima ljudskog života i mora svojim stručnim kvalitetima i intelegencijom da pleni znanjem i razumom, a ne na takav način što će decu sa terena izvlačiti, tako što će ih vući za uši. Ako je tako bilo u prošlosti, takvima ne treba nikad više davati šansu za njihovo pokazivanje sportske pedagogije.

I, nije strašno pasti, već je pogubno ne ustati. Vlasina je ispala iz Srpske lige, ali ne sme lokalna samouprava dozvoliti da klub ne nastavi takmičenje u novoj ligi, i to u predvečerje skorog obeležavanja stogodišnjice postojanja Vlasine.

 

Objavljeno: 15.08.2017 | Autor: Vlastimir Stamenković
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca