Sinoć otvorena izložba pod nazivom „Toplina juga“

Pod pokriviteljstvom Opštine Vlasotince i uz podršku Kulturnog centra sinoć je Udruženje „Artizan“ priredilo likovnu izložbu pod nazivom „Toplina juga“.

Ovo je druga po redu kolektivna izložba mladih umetnika u organizaciji Udruženja „Artizan“. Prva izložba pod nazivom „Vratimo se korenima“ je priređena u maju mesecu ove godine.

„Kolektivna izložba „Toplina juga“ predstavlja logičan i svrsishodan nastavak projekta „Vratimo se korenima“. Ona kao primarni cilj ima isticanje vrednosti savremenog stvaralaštva mladih, kvalitetnih umetnika i podsticaj njihovog plodonosnog delanja. Međutim, ovoga puta se teritorijalni fokus pomera sa Vlasotinca i proširuje na čitav Jablanički okrug, sa namerom da ovaj projekat zaživi i poveže stvaraoce ovog dela Srbije i da akcentuje njihov kvalitet i njihovu važnost, kao deo jednog mnogo većeg stvaralačkog miljea“, rekla je Jasmina Zlatković, predsednica Udruženja „Artizan“.

Jedan broj autora svojim ostvarenjima se duži niz godina uspešno predstavlja javnosti i postiže uspeh u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji, ali su među učesnicima i autori koji izlažu po prvi put.

„Sekundarni cilj izložbe i čitavog projekt jeste ukazivanje na neophodnost decentralizacije kulture i kulturnih hepeninga u Srbiji, gde su manje sredine poput Vlasotinca zanemarene, a imaju podjednako veliku potrebu kao veliki centri poput Beograda, Novog Sada … za kvalitetnim kulturnim sadržajima. Na ovaj način se, kroz realizaciju manjih projekata ostvaruje pozitivna stvaralačka klima u okviru koje dolazi do podsticaja i osnaživanja mladih autora“, istakla je Jasmina Zlatković.

Po njenim rečima, sveobuhvatno posmatrano, priča ove izložbe zapravo je i priča o univerzalnosti jedne umetničke ideje koja se vizuelno ostvarila u delima osam umetnika, koji su je ovaplotili u okvirima različitih medija.

„Toplina juga se vezuje za teritorijanu pripadnost, ali isto tako nosi izvesno simboličko, metaforičko značenje koje naglašava bogatstva koju ova umetnost i autori nose sa sobom. Idejna, sadržajna, emocionalna, intelektualna toplina progovara iz ovih dela, poručujući da se treba vratiti jugu u potrazi za iskonskim i istinitim u umetnosti. Glavni adut tome jeste univerzalnost teme protkane kroz svaku sliku, crtež, liniju i svaki gestualni akt umetnika“, dodala je Jasmina Zlatković.

U ime Kulturnog centra učesnike izložbe i publiku je pozdravio Bratislav Valčić, koji je naglasio da Kulturni centar stoji na raspolaganju, kako Udruženju Artizan, tako i svim drugim udruženjima na teritoriji naše opštine koja se bave kulturnim i umetničkim radom jer se naj način obogaćuju kulturni sadržaji koji mogu da se predstave publici i podstiču mladi stvaraoci da svoj rad predstave javnosti.

 

Objavljeno: 24.09.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca