Sinoć u klubu K.I.D. Underground obeležena godišnjica rođenja Hristifora Crnilovića

Turistička organizacija Vlasotinca je uz pomoć i saradnju Kulturnog centra Vlasotinca i Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“, sinoć prigodnim programom obeležila godišnjicu rođenja (8.2.1886) Hristifora Crnilovića. Ambijent i program bili su drugačiji od uobičajenih za ove prilike, ali prisutnima se upravo to i dopalo, te su se pohalno izrazili o onome što su videli i čuli.

Veče posvećeno sećanju na Hristifora Crnilovića, vlasotinačkog etnografa, slikara i profesora, održano je u podrumu nekadašnje kafane „Krčimirac“, a danas klubu K.I.D. Undergound. Program je počeo projekcijom filma „Pustood“, autora Nebojše Ilića Ilketa. Nakon toga održan je kviz sa pitanjima iz života i rada Hristifora Crnilovića uz prigodne nagrede. Prisutnima su se obratili i Vlasotinčani koji do sada istraživali, pisali i promovisali ovog nezasluženo zaboravljenog srpskog etnologa, etnografa, slikara.

-Došli smo do saznanja da se o Crniloviću zna malo, da porodica Crnilović zalužuje da se više o njoj piše i priča, kao i o drugim znamenitim Vlasotinčanima. Sam kviz je pokazao da vlada interesovanje, te smo učesnicima koji su tačno odgovorili podelili prigodne poklone. Interesanto je da niko od prisutnih nije znao odgovor na trik pitanje, gde se nalazi ulica koja nosi naziv Hristifor Crnilović. Zakučak je da je nema i da je to najmanje što možemo da učinimo i da mu se bar malo odužimo – rekla je Olivera Cvetković iz Turističke organizacije.

Inače, Kulturni centar je u znak sećanja na dan rođenja Hristifora Crnilovića otvorio u galeriji Zavičajnog muzeja izložbu slika Aleksandra Spasića pod nazivom „Etno motivi“, koje su posvećene stvaralaštvu ovog znamenitog Vlasotinčanina.

 

Foto galeriju možete pogledati na ovom linku.

 

 

Objavljeno: 09.02.2023 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca