Skupština: Usvojen rebalan budžeta, usluge „Komunalca“ skuplje za 22%

Odbornička većina u Skupštini opštine Vlasotince usvojila je na sinoćnjoj sednici rebalans ovogodišnjeg budžeta, koji se, kako je rekao predsednik opštine Bratislav Petrović, ne bi ni našao na dnevnom redu da nije faktičkih eksproprijacija, odnosno naplate po presudama za zauzeće imovine prilikom izgradnje puteva i ulica pre više decenija.

On je obrazložio da je umanjen iznos za 10 miliona dinara za letovanje učenika sedmog razreda, koje je ove godine planirano da se organizuje i da postane tradicija, zatim da su iznosi za rekonstrukciju ulica, puteva i dečjih igrališta prebačeni za narednu godinu jer je reč o višegodišnjim projektima, da je iznos za Dom zdravlja smanjen jer je ova ustanova dobila saglasnost za zapošljavanje 14 radnika čije plate ubuduće neće finansirati opština već republički fond.

-Priznajem da sam možda pogrešio što sam pred kraj prošle godine insistirao da opština vrati kredit koji je imala. Možda bismo sada taj novac iskoristili. Imamo obećanje Ministarstva finansija da će nam pomoći. Ovaj smo rebalans uradili po uputstvu i na njega smo dobili saglasnost ministarstva, kako bismo mogli da podignemo novi kredit i vratimo neke pozicije koje se tiču infrastrukture – rekao je Petrović.

Zamenik predsednika Vladimir Kocić najavio je ulazak opštine u projekat Ministarstva građevine kojim bi Vlasotince trebalo da dobije milion i po evra za saobraćajnu infrastrukturu.

Odbornik Grupe građana „Dr Dragan Spasić“ Dragan Jović rekao je, između ostalog, da razume da postoji problem, ali da smatra da je rebalans loš. Polemika se je razvila i oko druge tačke dnevnog reda, prilikom usvajanja završnog računa opštine sa izveštajem o reviziji. Rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije Saša Mihajlović rekao je da su pojedine stavke već ispravljene, a da za pojedine postoje rokovi do dve godine da se koriguju. Svoje iznenađenje izveštajem donekle je izrazio i zamenik predsednika opštine Vladimir Kocić.

-Revizija dolazi u opštinu na svake tri godine i do sada nam niko nije naložio neke stvari da uradimo. Glavni problem je kod imovinsko-pravne službe, odnosno 90 posto primedbi se odnosi na to da u popisne liste nisu uneti objekti, cevi, vodovodna mreža, stanovi, ograde…Mislim da treba više da se radi – rekao je Kocić.

Načelnik Opštinske uprave Marjan Stanković pojasnio je da pravo korišćenja treba da se preimenuje pravo svojine.

-U pitanju je više od 8.000 parcela. Dobili smo rok od dve godine da završimo taj posao – rekao je Stanković.

Jedna od primedbi odnosi se i na izbore za savete mesnih zajednica, za koje je predsednik Skupštine Milan Jović rekao da će biti raspisani u drugoj polovini godine.

-U 2020. i 2021. imali smo antikovid mere i doneli smo odluku da odložimo ove izbore. U 2022. smo imali problem sa budžetskom likvidnošću, a za sprovođenje ovih izbora je takođe potreban novac. U drugoj polovini ove godine naći ćemo način da ih održimo. Postojeći saveti mesnih zajednica funkcionišu do izbora novih – rekao je Jović.

U nastavku sednice odbornici su bez diskusije usvojili novi cenovnik JKP Komunalac, koji će važiti od 1.jula, a kojim su cene komunalnih usluga povećane za 22 posto za fizička i pravna lica. JKP Vodovod nije povisio cene usluga vode i kanalizacije, ali jeste cene usluga svoje mehanizacije i radne snage.

Izveštaj o radu SRC Vlasina, dobio je pohvale kako odbornika vladajuće većine, tako i pojedinih opozicionih odbornika. Na sinoćnjoj sednici usvojeni su i Strategija upravljanja rizicima, Godišnji program korišćenja poljoprivrednog zemljišta i statut biblioteke. Novi vršilac dužnosti direktora Kulturnog centra je dugogodišnji radnik ove ustanove Bratislav Valčić.

Nakon početka jučerašnje sednice, odbornik Dragan Jović obavestio je prisutne da je u sali poslanik DS-a Miodrag Gavrilović i predložio da mu se dozvoli da se obrati. Predsednik skupštine Milan Jović rekao je da postoji član poslovnika o radu skupštine koji reguliše proceduru obraćanja i da se njemu niko nije obratio sa zahtevom da govori na sednici skupštine.

 

Objavljeno: 17.06.2023 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca