Solarna elektrana za crpnu stanicu Boljare

Opštini Vlasotince su odobrena sredstva u iznosu od 23,6 miliona dinara od Uprave za finasiranje i podsticanje energetske efikasnosti zgrada, za postavljanje fotonaponske solarne elektrane kod crpne stanice Boljare. S obzirom na to da ova stanica prepumpava sirovu vodu iz vodozahvata do postrojenja za prerardu na visinskioj razlici od 70m, solarna elektrana će značajno smanjiti troškove električne energije koji u strukturi cene vode iznose 20%.

-Ovaj projekat je veoma značajan za žitelje naše opštine jer će doprineti uštedi električne energije za oko 50% tako da i ako poskupljenja vode zbog rasta cena energenata bude, ono će biti manje nego što bi bilo da nismo dobili ovaj projekat – kaže zamenik predsedednika opštine i rukovodilac Programa energetske sanacije Vladimir Kocić.

Projekat fotonaponske solarne elektrane vredan je ukupno 33,7 miliona, od čega 70% obezbeđuje Uprava za finansiranje podsticanje energetske efikasnosti, odnosno 23,6 milona, a opština Vlasotince 30%, odnosno 10,1 miliona dinara.

Vodom za piće iz sistema JKP Vodovod snabdeva se 24.000 stanovnika vlasotinačke opštine i 700 privrednih subjekata.

 

Objavljeno: 04.07.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca