Srba Takić pobednik festivala „U ritmu dijalekta“

U organizaciji leskovačkog Kulturnog centra, po drugi put za redom održana je manifestacija “U ritmu dijalekta”, posvećena preminulom leskovačkom pesniku Draganu Radoviću.

Ovogodišnji pobednik festivala “U ritmu dijalekta” i dobitnik “Draganovog pera” je vlasotinački pesnik Srba Takić. Najbolja od pristiglih pesama je Takićev “Sonet od staros”, koja je napisana na prizrensko-timočkom dijalektu, ocenio je žiri u sastavu Milivoje Pavlović, književnik, istoričar književnosti, književni kritičar i dekan Fakuleta za kulturu i medije, Tihomir Petrović, istoričar književnosti, profesor Pedagoške akademije u Somboru i prošlogodišnji pobedik ove manifestacije pesnik Vlasta Cenić.

-Mišljenja sam da svoj maternji jezik moramo negovati i čuvati a to je svakako najbolje kroz govorenje i pisanje onako kako smo naučili od svojih starih – ocenio je ovogodišnji pobednik Srba Takić.

Inače, ovo nije njegova prva nagrada za stvaranje na dijalektu, dva puta je pobeđivao na Preobraženjskom pojanju, koje organizuje niška biblioteka kao i na konkursu na temu vina i grožđa, na Vinskom balu.

Ove godine na konkursu je pristiglo pedesetak pesama na dijalektu, a žiri je pohvalio i pesme Mire Đermanović, Milivoja Kostića i Tomislava Đokića. Po prvi put dodeljena je i nagrada publike a ona je pripala pesniku Draganu Veličkoviću za pesmu “Došlo mi da štuknem”. Cilj manifesacije je okupljanje pesnika koji poeziju pišu na dijalektu.

 

Objavljeno: 06.07.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca