Štab u Vlasotincu doneo zaključke i preporuke

Na večerašnjoj sednici Štaba za vanredne situacije opštine Vlasotince doneti su zaključci i preporuke, sa ciljem da se spreči dalje širenje epidemije korona virusa.

Na teritoriji opštine, prema podacima Zavoda za javno zdravlje, od 19. juna do danas registrovane su dve osobe zaražene korona virusom i obe se nalaze na kućnom lečenju.

Dom zdravlja je, nakon stišavanja epidemije početkom juna bio u obavezi da vrati testove referentnom zavodu, tako da se u ovoj ustanovi za sada ne rade PCR testiranja, već samo serološki testovi.

Opštinski štab će, zaključeno je, zatražiti od Republičkog štaba da se PCR testovi ponovo rade i u vlasotinačkom Domu zdravlja.

U poslednjih 10 dana broj pacijenata u covid ambulanti kretao se između 25 i 40 dnevno, a danas su četiri pacijenta iz Vlasotinca hospitalizovana u Leskovcu. Covid ambulanta u Vlasotincu, inače, radi 24 sata.

U svim zatvorenim prostorima u javnim preduzećima i ustanovama štab je doneo meru obaveznog nošenja maski. Ispred preduzeća i ustanova obavezne su dezo barijere i merenje telesne temperature. Obavezna je i dezinfekcija ruku pri ulasku u javne prostorije.

Ekipe JKP Vodovod od danas će vršiti pojačanu dezinfekciju javnih površina sa težištem na prilazima Domu zdravlja i objektima predškolske ustanove.

Štab preporučuje nošenje zaštitnih maski u prodavnicama, trgovinskim centrima i javnom prevozu. Preporuka je i da se izbegava okupljanje većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru, da se prostori provetravaju redovno i da se dezinfikuju radne površine.

Građanima se preporučuje držanje fiziče distance u odnosu na druge, redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom i dezinfekcija nakon pranja. Štab preporučuje i da se ne koriste zajedničke prostorije za odmor, rekreaciju i organizovanu ishranu.

Štab će pratiti situaciju i u skladu sa procenom, kao i u skladu sa stavovima Republičkog kriznog štaba, preduzimaće dodatne preventivne i operativne mere, rekao je komandant štaba i predsednik opštine Zoran Todorović.

 

Objavljeno: 30.06.2020 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca