„Stari prijatelji – nove mogućnosti“, studijska poseta Vlasotincu

Pod sloganom „Stari prijatelji – nove mogućnosti“, u okviru prekogranične saradnje između Srbije i Severne Makedonije, predstavnici opština Kumanovo i Staro Nagoričane, kao i zanatlije i poljoprivredni proizvođači iz ovih krajeva boravili su danas u Vlasotincu. Oni su, u okviru trodnevne studijske posete, posetili i Lebane i Surdulicu.

-Prirodna bliskost između naroda na ovaj način je samo učvrćena, a prekogranična saradnja rezultirala je nizom kontakata, koje će pedesetak učesnika sa obe strane nastaviti da unapređuje u narednom periodu – rekao je predsednik SO Vlasotince Milan Jović priliko prijema učesnika.

Pomoćnik predsednika opštine Nebojša Stojanović naglasio je da je reč o bratskim narodima među kojima vlada razumevanje.

-Dobro nam došli dragi prijatelji, mi smo sličnog temperamenta i mentaliteta i zato se dobro razumemo. Ovo je prilika da se dodatno povežemo i da sarađujemo tamo gde imamo zajedničke interese – pozdravio je goste Stojanović.

Šef Odeljenja za urbaniza, privredu, zaštitu životne sredine i imovinsko-pravne poslove Marinko Đorđević poželeo je gostima prijatan boravak u varoši na Vlasini i puno uspeha u budućoj saradnji.

Nakon kratkog filma o Vlasotincu i prezentacije Turističke organizacije, gosti su u Giginoj kući prisustvovali izložbi vlasotinačkih proizvoda, od vina i meda do suvenira. Potom su posetili destileriju Voćarske zadruge Rosulja, prošetali kejom preko brane, do memorijalnog kompleksa Staro groblje i čuvenog Mlina, simbola Vlasotinca.

Ova studijska poseta završnica je projekta „Bolje prilike po meri nerazvijenih područja“ započetog u aprilu prošle godine. On je deo IPA programa prekogranične saradnje Srbije i Severne Makedonije, vredan je blizu 190 hiljada evra, a finansirali su ga Evropska unija sa 85 posto i NALED i partneri sa 15 procenata.

 

Objavljeno: 15.09.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca