Stigli novi kontejneri, sledi nabavka kamiona za odvoz smeća

Opština Vlasotince nabavila je 130 novih kontejnera, od kojih će polovina biti raspoređena u gradskom naselju, a polovina u seoskim mesnim zajednicama. Narednih meseci biće nabavljena i dva kamiona smećara i velika čistilica za JKP Komunalac,

-Mi smo svi svesni činjenice da higijena u gradu mora da se podigne na viši nivo. Jedan segment tih napora je čišćenje postojećih deponija, u čemu imamo podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine, koji su opredelili 7,1 milion dinara za naš projekat.Drugi segment je nabavka 130 kontejnera i reparacija postojećih. Međutim, problem je odvoz smeća.

Svi smo svedoci toga jer su i kamioni u velikoj meri havarisani. Lokalna samouprava će u narednih nekoliko meseci sprovesti proceduru nabavke dva nova kamiona za odvoz smeća – rekao je predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović i zamolio građane za još malo strpljenja i pomoć u očuvanju životne sredine na način da se smeće ne baca na svakom mestu.

Direktor JKP Komunalac Božidar Kocić pozvao je građane kod kojih na računima ima neslaganja u broju članova domaćinstvau odnosu na realno stanje, da dođu do prostorija ovog preduzeća i da će problemi biti rešeni uz odgovarajuću dokumentaciju.

-Jer veći broj članova domaćinstva znači i veći iznos na računu, a samim tim i i veći iznos PDV-a koji mi plaćamo, pa molim one kod kojih ima nestaganja da se jave da to rešimo. Bazu smo morali da ažuriramo jer je veoma stara – rekao je Kocić.

Što se tiče odvoza smeća, Kocić je naglasio da su izvršene određene kadrovske promene u preduzeću, kao i da se svaki kamion „Komunalca“ sada prati putem elektronike.

-Sada u svakom trenutku znamo gde je kamion, gde je propust i koji je uzrok što u nekoj od ulica možda nije odneto smeće – dodao je direktor JKP Komunalac Božidar Kocić.

Na novinarsko pitanje hoće li biti novih kanti za građane, zamenik predsednika opštine Vladimir Kocić odgovorio je da je ta nabavka planirana, ali da je neće biti pre nego stignu kamioni.

-Planiramo nabavku kanti za domaćinstva, kao i da u narednih godinu dana sve veće seoske mesne zajednice uvedemo u sistem iznošenja smeća, ali prvo moramo da nabavimo kamione. Za sada je kantama „pokriveno“ samo

Manastirište. Razmišljamo da omogućimo da građani sami nabave kante, a da kroz prvi, drugi ili treći račun izvršimo umanjenje sredstava – rekao je Kocić. On je dodao da postoji opcija i za postavljanje podzemnih kontejnera.

-Kad nabavimo dva smećara, jedan od 16 kubika, drugi od 22, na ovom od 16 biće namontirana „ruka“ koja može da prazni te kontejnere. U ovom trenutku nemamo vozilo koje može da prazni podzemne kontejnere – rekao je Kocić.

Novinari su se interesovali i za vraćanje u funkciju tzv.male pijace. Odgovor nadležnih je da su planski dokumenti za malu pijacu završeni, a da sada treba da se radi urbanistički projekat, koji će se raditi i za veliku pijacu. Uređelje groblja takođe muči građane.

-Što se tiče velikog gradskog groblja, u toku je priprema projektnog zadatka za izradu urbanističkog projekta za kompletno groblje. U tom dokumentu je predviđeno da se uredi postojeće staro groblje u smislu staza, trotoara, osvetljenja, javnih česmi i deo novog groblja, koje za sada nije popunjeno.

Tu će se znati kakva će i kolika biti grobna mesta, veličina spomenika, a jedan deo predviđen je i za izgradnju male crkve. Nakon usvajanja urbanističkog projekta razgovaraćemo sa vlasnicima privatnih parcela – ili će na osnovu tog projekta prodavati parcele i ostaviti mesta za trotoare ili ćemo proglasiti javni interes i otkupiti parcele – objasnio je zamenik predsednika opštine Vladimir Kocić.

 

Objavljeno: 10.09.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca