Stihovi i muzika na pesničkom času

Tradicionalno književno veče koje se priređuje povodom Pesničkog časa učiteljstvu u čast – u spomen Danici Gorunović Tasić sinoć je održano u Sobi stare srpske grafije u Zavičajnom muzeju. Ovoga puta vlasotinačka publika uživala je u poeziji učesnika Pesničkog časa.

Poezija, stvaralašto za decu, antologije, dramaturgija, režija, muzika, prepevi ruskih pesama su samo neki od mnogobrojnih umetničkih izraza Srđana Siđe Živkovića, koji je istovremeno i pokretač internet časopisa za podsticanje dečjeg stvaralaštva u Srbiji, pod nazivom Tabla.

Srđan Živković je pored svojih stihova sinoć sa publikom podelio i antologijske stihove svojih omiljenih pesnika.Diplomirani pravnik po obrazovanju, pesnik u duši, svoje stihove kao bisere već decenijama niže među korice brojnih zbirki poezije. Piše poeziju i prozu, piše na književnom jeziku i na dijelektu i od zaborava brižljivo čuva svrljiško-zaplanjski govor. Književnica Violeta Jović je publici nesebično darivala svoje stihove.

Možda je dovoljno reći „Bate će se ženi“ pa da znamo da je reč o Vlasti Ceniću, profesor srpskog jezika i književnosti, novinaru i pesniku Ovaj večiti dečak u srcu sinoć je kazivao poeziju na dijalektu.

Veoma je bio zanimljiv koncept večeri jer su pesnici inspirisali jedni druge za izbor svake naredne pesme. Stihovima su dopunjavali jedni druge, muzikom su upotpunili ovo književno veče.

Ove godine gost Pesničkog časa bio je Jordan Ilić, nastavnik muzičke kulture u penziji. Joca Lališ, kako ga od milošte zove većina sugrađana, četiri decenije je radio u školi „Siniša Janić“. Jedan je od osnivača nezaboravne grupe Rubini i član je tamburaškog orkestra Mladići. Čovek koji muziku nosi u duši, čovek čiji je život muzika sinoć se podsetio svojih đaka i anegdota iz školskih učiionica.


Kulturni centar, pod pokroviteljstvom opštine Vlasotince a u saradnji sa osnovnim školama i vrtićem skoro dve i po decenije organizuje ovo veoma značajno kulturno dešavanje posvećeno plemenitom prosvetarskom pozivu.

I ove godine učesnici Pesničkog časa su drugi dan ove manifestacije počeli paljenjem sveća za pokoj duše preminulim prosvetarima u vlasotinačkoj crkvi


 

Objavljeno: 18.11.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca