Sto godina fudbala u Vlasotincu – Istorijski uspeh Vlasine i prvi obrisi drugih klubova

Nakon Drugog svetskog rata u kome su u borbi protiv okupatora učestvovali mnogi bivši, ali i budući fudbaleri, dolazi do ekspanzije sporta i fizičke kulture uopšte, a samim tim i fudbalske igre. Pored obnavljanja rada Fudbalskog kluba Vlasina i u drugim sredinama vlasotinačkog sreza omladina je sve više zainteresovana za fudbal. U početku mladi ljudi samoinicijativno se organizuju u fudbalske kolektive i igraju utakmice, u početku među sobom, a kasnije i protiv ekipa iz susednih mesta. Kako još nisu postojala propisna igrališta utakmice su se organizovale na poljanama i livadama koje su donekle mogle da pruže minimalne uslove za igru.

Fudbalska organizacija još uvek nije postojala pa su utakmice zakazivane u direktnom kontaktu samih fudbalera. Interesovanje za fudbalsku igru je poprimilo razmere epidemije pa gotovo da nije bilo mesta, naročito u ravničarskim, ali i selima brdskog dela, pogotovu ona koja su se nalazila pored reke Vlasine, vlasotinačke opštine.

FK MSK Manastirište

Najveće interesovanje za fudbal iskazivali su u to vreme entuzijasti u Stajkovcu, Gložanu, Batulovcu, Konopnici, Ladovici, Orašju, Šišavi, Manastirištu, Boljaru, Kruševici, Crnatovu, Svođu ali i drugim sredinama. Inicijatori i zagovornici bavljenja fudbalom bili su uglavnom studenti i učenici ali bilo je i radnika, poljoprivrednika i drugih kategorija stanovništva. Sve više meštana se uključivalo u fudbalske aktivnosti pa se počelo i sa izgradnjom propisnih igrališta. Kao primer kako je izgradnja infrastrukture tekla može biti Fudbalski klub Jedinstvo iz Šišave. U početku Šišavci su igrali na jednoj poljani na kraju sela ali kako je to mesto bilo predviđeno za formiranje plantaže grožđa morali su da se sele na drugi kraj sela a onda su rešili da u cetru sela izgrade stadion i dok je trajala gradnja utakmice su odigravali u Vlasotincu na stadionu Vlasine na Rosulji. Slično je bilo i u Orašju i drugim mestima.


I dok je širom vlasotinačke opšine fudbalski sport bio u povoju na Rosulji Vlasina stasava u ozbiljan i organizovan klub. Već 1946. godine Rosuljci su počeli takmičenje u ligi Leskovačkog okruga sa klubovima iz Leskovca i okoline. Par godina kasnije Vlasotinčani ubedljivo osvajaju okružno prvenstvo i plasiraju se u viši stepen takmičenja. Paralelno sa prvim timom Vlasina je formirala i podmladak, odnosno omladinsku ekipu, koja po ugledu na starije kolege beleži značajne uspehe. Klub sa Rosulje kao motor razvoja vlasotinačkog fudbala beleži sve bolje rezultate a samim tim povećava se i interesovanje zaljubljenika u fudbal pa se na utakmicama u publici okuplja sve više ljudi.

U šestoj deceniji 20. veka Vlasotinčani napreduju u ligama u kojima se takmiče tako da sredinom pedesetih godina prave istorijske uspehe, tačnije u sezoni 1955-56 u ligi Niškog podsaveza, Vlasina osvaja drugo mesto i stiče pravo da u Kvalifikacijama pokuša da se plasira u 4. zonu Jugoslavije (rang druge lige) kao i 50 godina kasnije, klub sa Rosulje ne uspeva da se izbori za Savezni rang.U narednom prvenstvu Vlasotinčani osvajaju prvo mesto u Niškom podsavezu, a zatim u dvomeču sa Železničarom iz Niša trijumfuju u obe utakmice u Nišu sa 2:1 i na Rosulji sa ubedljivih 4:0, i ostvaruju istorijski uspeh i plasman u 4. zonu Jugoslavije. Ovaj neverovatan uspeh kluba iz vlasotinačke varoši još više pojačava interesovanje ne samo u Vlasotincu već i ostalim sredinama vlasotinačke opštine pa zaljubljenici najvažnije sporedne stvari na svetu još agilnije rade na unapređenju fudbala u svojim sredinama, pa počinju da se forimiraju pravi klubovi.FK Vlasina prvak podsaveza JUG 1957. godine

Projekat je sufinansiran iz budžeta opštine Vlasotince. Stavovi uneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


 

Objavljeno: 12.09.2019 | Autor: InfoDesk


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca