Sto godina fudbala u Vlasotincu – Vlasotinački fudbalski bum

I dok u manjim sredinama fudbal biva sve popularniji, na improvizovanim igralištima okuplja se sve više omladine da pikaju loptu. Na Rosulji dolazi turbulentno vreme. Neuspeli izlet u saveznom rangu ostavio je posledice u vidu opadanja interesovanja za fudbal. Nemogućnost da se klub stavi na zdrave osnove i formira jak igrački sastav, kao i česte reorganizacije takmičenja uticali su da Vlasina tavori između sreske lige i Niške zone.

Sa pojavom televizije koja je na svom programu prenosila utakmice domaćeg prvoligaškog prvenstva, ali i evropska i svetska takmičenja, vraća se interesovanje za fudbal i sve više mladih, školskog uzrasta, počinje da igra fudbal na poljanama u okolini grada, ali i na ulicama, s obzirom da u to vreme nije bio razvijen saobraćaj pa su bezbedno mogli da pikaju fudbalsku loptu. Bila su im dovoljna četiri oveća kamena i lopta i igra je mogla da počne. Oni talentovaniji koje zapaze ljudi iz kluba pozvani su da treniraju i na taj način su se popunjavali podmladci i tadašnje omladinske škole. U odabir talentovane dece uključivali su se i nastavnici fizičke kulture koji su slali mladi kadar u klubove.

U to vreme popularni su bili i turniri u malom fudbalu koje su organizovli omladinska organizacija i SOFK-a. Turniri na kojima se okupljalo i po hiljadu gledalaca odigravali su se u dvorištu DTV „Partizan“ a kasnije na rukometnom terenu u OC „Milentije Popović“. Povećani priliv mladih igrača na Rosulju počinje da daje rezultate pa se sedamdesetih godina prošlog veka formira i jak igrački sastav Vlasine, a samim tim rastu i ambicije kluba.

Početkom sedamdesetih godina, tačnije u prvenstvu 73-74 sa odličnom ekipom koju su između ostalih činili Petar Cekić, Lola Stanojević, Dragan Stanković, Božidar Milenković, Miroslav Simonović, Dragutin Stojanović, Slobodan Đorđević, Sreten Šušulić, Aleksandar Kocić , Ugo Mitov, Kostić i drugi Rosuljci će pokušati da se oslobode Niške zone.

Svaku utakmicu je pratio veliki boj navijača koji su na stadion dolazili u pratnji muzike a odlazili su da bodre ljubimce i na gostovanjima, sve je govorilo da će generacija igrača koju je stvorio Sokol Stojanović, legendarni trener Vlasine, uspeti da kroz cilj prođe prva. Ali kako to obično biva u fudbalu ne trijumfuje uvek najbolji, Vlasina je zauzela drugo mesto iza leskovačkog Leminda, koji je bod prednosti nad Vlasotinčanima stekao u gradskom derbiju protiv GIK-a , kako tvrde neki očevidci pod sumnjivim okolnostima. Nakon razočaravajućeg plasmana, i može se slobodno reći neuspeha, ekipa sa Rosulje je počela da se raspada, prvi je otišao Božidar Milenković, najpre u Dubočicu a zatim u OFK Beograd, u to vreme jedan od najboljih klubova u SFRJ. U redove novog srpskoligaša iz Leskovca preselio se i golman Lola Stanojević. U narednu sezonu Vlasina donekle u izmenjenom sastavu pod rukovodstvom trenerskog tandema Đ. Petrović i N. Kostić i novim rukovodstvom na čijem čelu su bili A.Petrović kao predsednik Skupštine i Č. Babastojanski kao predsednik Izvršnog odbora uspeva da izbori plasman u jedinstvenu Nišku zonu.

Posle ovog prvenstva definitivno je usledio odlazak većine igrača. Miroslav Simonović odlazi u niški Radnički i postaje reprezentativac Jugoslavije, u Dubočicu se sele Zoran Išljamović, gde će postati jedan od najboljih igrača leskovačkog kluba, Dragan Stanković i Rade Bidžić, Aleksandar Todorović odlazi u Pirot a Dragutin Stojanović u niški Železničar. Slobodan Đorđević pojačava redove Bora, u to vreme drugoligaša. Nikola Kostić i Aleksandar Kocić, jedan od najtalentovanijih igrača u tom vremenu, prestaju sa igranjem. Neminovna posledica odlaska najboljih igrača je bila povratak u Južnomoravsku ligu.

FK Jedinstvo iz Šišave

Sedamdesetih godina dolazi i do izmene u Fudbalskoj organizaciji menjaju se i propisi pa se u Vlasotincu osniva i opštinski fudbalski savez. Obavlja se preregistracija klubova i i igrača. Pored Vlasine u ovm periodu registrovani su Jedinstvo iz Šišave, Budućnost iz Orašja MSK iz Manastirišta, Polet iz Stajkovca, Mladost Batulovce, Progres Ladovica, Morava Gložane, Gradac Konopnica, Zadrugar Vlasotince, Boljarac Boljare, Sloga Kruševica, Dima Crnatovo, Napredak Dejan, Svođe iz Svođa i Udarnik iz Jakovljeva. Nešto kasnije osnivaju se još 4 kluba Romi Vlasotince, OFK Vlasotince, Sveta Trojica iz Donje Lomnice i fabrički klub Miloš Dimanić Vlasotince. Tako da je u tom periodu na teritoriji opštine Vlasotince egzistiralo 20 klubova. Neki od njih nisu dugo postojali a gasili su se uglavnom iz materijalnih razloga. Pokreće se i Opštinska fudbalska liga u kojoj će se takmičiti većina klubova. Osim za seniore u jednom periodu je postojala i kadetska opštinska liga. Ove lige su bile pravi rasadnik za fudbalere od kojih su oni najbolji i najtalentovaniji pronalazili mesto u klubovima u višem stepenu takmičenja. Napredovali su i klubovi ka višim ligama Međuopštinskim, Okružnim ali i Zonskom ali i Republičkom rangu takmičenja.

FK MSK iz Manastirišta

Od takozvanih malih klubova svakako da je najveći uspeh imao MSK iz Manastirišta koji je par godina igrao u Srpskoj ligi a zonski stepen takmičenja su dosezali Budućnost iz Orašja, Jedinstvo Šišava, Polet Stajkovce i Gradac iz Konopnice, tako da se slobodno može reći da je u periodu od dvadesetak godina u Vlasotincu fudbal cvetao.

Sa razvojem fudbalskog sporta i osnivanjem Opštinske fudbalske lige ukazala se potreba i za prateće organizacije, pre svega Sudijsku i Trenersku.

Vlasotinačke fudbalske sudije

Svojim radom naročito se istakla sudijska organizacija. Seminari i škole suđenja su često organizovane tako da je u jednom periodu ova organizacija imala članove kao i Leskovačka, što je u odnosu na veličinu veliki uspeh. Da se dobro radilo na polju obučavanja delioca pravde na fudbalskim utakmicama govori i podatak da su u njenom okrilju stasali sudije najvišeg ranga – Vlastimir Lazarević, Uga Mitov, Igor Kocić, Goran Đokić Vicko, Ana Jovanović Minić koja je i postigla najviši rang, odnosno postala je međunarodni sudija.

Ana Jovanović

Projekat je sufinansiran iz budžeta opštine Vlasotince. Stavovi uneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Objavljeno: 10.10.2019 | Autor: InfoDesk


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca