Subvencije iz budžeta namenjene poljoprivrednicima

Subvencije iz budžeta opštine Vlasotince namenjene poljoprivrednicima dobila su 104 registrovana gazdinstva čiji su vlasnici kupili materijal za prolećnu ili jesenju ovogodišnju sadnju, kao i oni koji su nabavili ili planiraju nabavku opreme i mehanizacije za voćarstvo i vinogradarstvo u ovoj godini. Zbog epidemiološke situacije, dodela ugovora dobitnicima sredstava obavljaće se po pozivu – u grupama od najviše petoro ljudi. Voćarima i vinogradarima namenjena su četiri miliona, a milion dinara se, tokom cele godine, koristi za veštačko osemenjavanje životinja.

-Nacrtom odluke o budžetu za narednu godinu predvideli smo skoro dva i po puta veću sumu od postojeće, odnosno skoro 12 miliona dinara. Nadam se da će i u konačnoj odluci o budžetu na skupštini ta suma ostati ista. To će omogućiti veći podstitaj našim poljoprivrednicima i podstrek mladim ljudima da ostanu na selu. Povećanjem podsticajnih sredstava namenjenih poljoprivredi i ruralnom razvoju imali smo u vidu i činjenicu da 50% teritorije naše opštine čini poljoprivredno zemljište- kaže predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović.

Miloš Tričković, jedan od dobitnika subvencije, gaji dunju, krušku i šljivu na dva hektara i kaže da mu znači ova pomoć.

-Ona pokriva 30% vrednosti sadnog materijala i puno mi znači. Nadam se da ću sledeće godine udvostručiti zasade – kaže Miloš koji je sa prijateljima prošle godine osnovao Opštu poljorivrednu zadrugu Rosulja.

Subvencije iznose maksimalno 80% vrednosti sadnog materijala ili opreme, a najviše 40.000 dinara.

 

Objavljeno: 10.11.2020 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca