Subvencije za poljorivrednike u vlasotinačkoj opštini

Poljoprivredni proizvođači sa područja vlasotinačke opštine, njih 174, potpisalo je ugovore i dobilo rešenja za subvencije u poljoprivredi, ukupne vrednosti 6,5 miliona dinara. Subvencije koje se sastoje u novcu za opremu, sadni materijal i materijal za košnice dobilo je 77 voćara i vinogradara, 52 povrtara i 45 pčelara. Iako je za ove namene bilo predviđeno 7,5 miliona dinara, nisu sva sredstva utrošena. Predsednik komisije koja je odlučivala po prijavama i pomoćnik predsednika opštine Nebojša Stojanović objasnio je zašto:

– Prilikom pregleda dokumentacije naišli smo na puno nepravilnosti, zbog čega 24 prijave nismo mogli da prihvatimo. Dešavalo se da u strukturi poljoprivredne proizvodnje nemate upisane površine pod voćnjakom, a tražite opremu za voćarstvo ili vinogradarstvo. Kada na proleće bude obnova poljoprivrednog gazdinstva, molim vas upišite ono čime se bavite. Ovako, sve je upisano pod kukuruzom ili pšenicom, zbog davanja iz republičke kase po hektaru ove vrste zasada – rekao je Stojanović i najavio strogu kontrolu troškova sredstava dodeljenih putem subvencija.

Predsednik opštine Zoran Todorović rekao je da je u budžetu za 2017. namenjeno osam miliona za subvencije i tri miliona dinara za sređivanje atarskih puteva. Iz republike očekujemo još šest miliona, takođe za atarske puteve, najavio je Todorović i istakao da će opština podržati devet proizvođača povrća koji su se udružili da bi napravili trafo stanicu.

– Ukupan projekat iznosi dva miliona dinara, opština će učestvovati sa 500.000 dinara. To sam obećanje dao proletos kada je u Stajkovcu bila tadašnja ministarka poljoprivrede. Pomoću te trafo stanice, povrtari će smanjiti troškove navodnjavanja svojih plastenika I do 10 puta, a po njihovim proračunima isplatiće im se za jednu sezonu – rekao je predsednik vlasotinačke opštine.

On je najavio da će biti preduzete odgovarajuće mere protiv onih korisnika subvencija u poljoprivredi u 2015.godini kod kojih je bilo dosta propusta, što je nadležna komisija utvrdila i zapisnički konstatovala. Tada je, kako je rekao Todorović, podeljeno 4,5 miliona kroz subvencije.

 

Objavljeno: 28.12.2016 | Autor: Ninoslav Radicevic
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca