Sumnjivo lice i Okret teatar u Vlasotincu – Veče puno smeha i razdraganih lica

U Sali Kulturnog centra u Vlasotincu sinoć je gostovao beogradski Okret teatar, koji se publici predstavio komadom „Sumnjivo lice“, Branislava Nušića. Predstava je rađena po klasičnom tekstu Nušića, koji je obavezna školska lektira. Na duhovit, šarmantan način, uz kreativno osmišljene filmske sekvence i kvalitetnu muziku glumci su oživeli likove kojima je Nušić opisao stanje u društvu ali i karakterne osobine ljudi. Sumnjivo lice je jedno od najvažnijih dramskih dela srpske književnosti i doživelo je nebrojano mnogo izvođenja u pozorištima širom zemlje, kao i filmske adaptacije.

-Okret teatar je nastao 2012. godine sa nekom osnovnom željom i ciljem da deci i mladim ljudima približimo svet klasičnih dela, koja su u programu školske lektire. Do sada smo obradili dva dela Branislava Nušića, Sumnjivo lice i Autobiografiju, kao i delo Jovana Sterije Popovića Kir Janju. Ono što je slično za sva tri dela je da smo se trudili da školskom uzrastu približimo ta dela. Trudili smo se da predstave ne traju duže od nekih sat vremena. Malo više smo se bavili obradom teksta, tzv. štrikovima ali da ne oštetimo delo, da ne izbacimo likove. Mislim da smo uspeli. Do sada smo odigrali više od 160 predstava u Srbiji i regionu i zaista su reakcije svuda bile dobre.Sada smo prvi put u Vlasotincu, nadam se ne i poslednji – rekao je Marko Nikolić, koji igra Jerotija Pantića.

-Pored klasičnog teksta koristili smo i moderne elemente, u smislu video projekcije, filmske sekvence, recimo scene između činova rešili smo tako da to izgleda kao jedan mali film, napad na hotel Evropu, scene isleđivanja i sl. Mislim da smo time razbili klasičnu postavku predstave. Ali recimo što se tiče scenografije i kostima držali smo se epohe. Mislim da smo uspeli da spojimo klasično i moderno – dodao je Marko Nikolić.


Okret teatar čine Marko Nikolić, Danijela Tanasković, Marija Ćeranić, Nikola Krneta i Milan Vranešević.

Branislav Nušić je Sumnjivo lice napisao 1887. i 1888. godine, a prvi put komad je izveden u beogradskom Narodnom pozorištu 1923. godine. Filmska adaptacija prvi put je urađena 1954. godine.

 

Foto galerija na sledećem linku.
 

Objavljeno: 21.04.2023 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca