Svečanom sednicom proslavljen dan opštine i uručena oktobarska priznanja

Svečanom sednicom i dodelom oktobarskih priznanja, opština Vlasotince proslavila je svoj dan, 10. oktobar, dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu. S obzirom na to da je oktobar mesec kada je Vlasotince oslobođeno i u Prvom svetskom ratu, vence i cveće, pre svečane sednice, položile su delegacije Skupštine opštine Vlasotince i boračkih udruženja u spomen parku Staro groblje i na spomenik borcima palim za slobodu i ujedinjenje u Prvom svetskom ratu – rekao je predsednik Skupštine opštine Milan Jović.

U kratkom filmu prikazano je šta se je radilo i gradilo u vlasotinačkoj opštini između dva oktobra.

-Suština je da smo najveći pomak napravili u komunalnom sektoru, ali da nismo zapostavili ni ostale segmente života i rada. Jasno je da na tom putu razvoja uvek ima izazova koji mogu značajno da utiču na realizaciju, ali smo ih prevazilazili uz mnogo truda i zalaganja. Verujem da je opšte poznata činjenica da Vlasotince u poslednjih desetak godina u svakom trenutku ima spremne desetine projekata koje može da kandiduje na konkurse resornih ministarstava, što i činimo. I ove godine u realizaciji tih projekata imali smo značajnu pomoć viših nivoa vlasti i predsednika Republike Aleksandra Vučića – rekao je predsednik vlasotinačke opštine Bratislav Petrović.


Bratislav Petrović, predsednik opštine Vlasotince

Diplomu „10. Oktobar“ dobio je general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Kopnene Vojske Srbije, kome vojniče dužnosti nisu dozvolile da prisustvuje skupu, ali je poslao saradnika i pismo u koje je napisao:

-Za mene je velika čast imati priznanje opštine Vlasotince. Čuvaću ga za vek vekova i jednoga dana pokloniti deci u nasleđe – napisao je između ostalog general potpukovnik Milosav Simović.

Diplomu „10.oktobar“ dobili su i Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Fondacija Humana srca iz Beograda i prof. dr Dejan Antić.

Oktobarsko priznanje u obliku „Pohvale 10.oktobar“ dobili su: Đurđijana Jovanović, samostalni savetnik u Sektoru za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture Republike Srbije, Ana Koešal, direktor Fondacije Ana i Vlade Divac i Suzana Pešić, profesor srpskog jezika i književnosti.

Oktobarko priznanje u obliku „Pohvale sa novčanom nagradom“ od 50.000 dinara dobili su: Miloš Kostić iz Boljara, potporučnik Artiljerijsko- raketnih jedinica za protivvazdušna dejstva i jedan od najboljih kadeta Vojne akademije, najbolji mladi trubač u Guči ove godine Matija Stanisavljević i Trubački orkestar Davida Antića, drugoplasirani orkestar na 62. Saboru trubača u Guči.

Zahvaljujuči se u ime nagrađenih, prof. dr Dejan Antić, sa Filozofskog fakulteta u Nišu i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja istakao je da se Vlasotince nije mirilo ni sa jednom stranom ideologijom i da je tokom istorije čuvalo svoj nacionalni integritet, svoju tradiciju i svoje običaje.prof. dr Dejan Antić, sa Filozofskog fakulteta u Nišu i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

-Vlasotinčani su za vreme Velikog rata ginuli u jedinicama Prvog pešadijskog puka „Knez Miloš Veliki Moravske divizije“ i na Ceru i Kolubari, ginuli su i u bitkama na Solunskom frontu. U vreme Jablaničko – topličkog ustanka i meštani Šišave i Lomnice digli su se na oružje i plamen tog ustanka preneli i na desnu stranu Morave. I kada se činilo da je noć najcrnja, oni su uzeli oružje i branili slobodu svoga naroda. Zato je velika čast kada opština Vlasotince dodeljuje jedno ovakvo priznanje koje se zove Oktobarska nagrada“, istakao je prof. dr Dejan Antić prenoseći čestitke i pozdrave ministra Nikole Selakovića.

Na priznanju i izvanrednoj saradnji zahvalila je direktor Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Dragana Belenzada.

-Saradnja sa opštinom Vlasotince, sa predsednikom i njegovim timom je uvek imala isti cilj, poboljšati uslove života i rada i stvoriti kreativnu, motivacionu atmoferu za sve zainteresovane strane koje su direktno i indirektno povezane sa radom lokalne samouprave – rekla je Belenzada.Dobitnici oktobarskih priznanja 2023.

Skupu su prisustvovali ministar bez portfelja zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev i državni sekretari Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva turizma i omladine, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva odbrane, načelnik Jablaničkog okruga, predstavnici vojske, policije, javnog i privrednog života, gosti iz drugih gradova i opština.

Svečana sednica počela je intoniranjem himne „Bože pravde“ u izvođenju Omladinsko – dečjeg horaa „Sveta Anastasija Srpska“, koji je ovom prilikom izveo i pesme „Ovo je Srbija“ i „Gusta mi magla padnala“.

Tokom večeri, na platou ispred zgrade opštine nastupili su vlasotinački trubači, laureati ovogodišnjeg sabora u Guči, orkestar Davida Antića i Mateja Stanisavljević, duo Anđela i Veljko i vokalni solisti Gabrijela Pejčev i Šako Polumenta. U ponoć je priređen vatromet.


 

Objavljeno: 11.10.2023 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca