Taktička vežba SISTEM 2021 uspešno održana danas u Vlasotincu

Taktička vežba kojom je proveravana spremnost, mobilnost i stručna osposobljenost subjekata zaštite i spašavanja, SISTEM 2021, održana je danas i u Vlasotincu. Pretpostavljena situacija podrazumevala je udes putničkog vozila i cisterne koja je prevozila zapaljivu materiju, na magistralnom putu koji prolazi kroz centar mesta. U datoj situaciji bilo je desetak teže i lakše povređenih, a trebalo je sprovesti i evakuaciju zaposlenih u zgradi opštine.

U vežbi su učestvovali Štab za vanredne situacije, Vatrogasno – spasilačko odeljenje, Policijska stanica, javno-komunalna preduzeća Komunalac i Vodovod, Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja, Crveni krst Vlasotince, zaposleni u Opštinskoj upravi i slučajni prolaznici.Ovom prilikom proveravane su sirena za uzbunjivanje i sirena za prestanak opasnosti.

Komandant štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Bratislav Petrović rekao je da je zadatak štaba je da koordinira svim aktivnostima koje su od važnosti za spašavanje ljudi i dobara u vanrednim situacijama.

-Mislim da je jedan ovakva vežba zaista za pohvalu jer slične vežbe nije bilo decenijama. Na žalost, bilo je realnih situacija sa kojima smo se suočavali kao što su poplave – rekao je Petrović.

Načelnik opštinskog Štaba za vanredne situacije Ivan Stanković rekao je da je korist ovakvih vežbi višestruka.

-Mi smo proveravali uvezanosti i koordinisanog rada više republičkih i lokalnih organa na sprečavanju eskalacije, kao i na sanaciji i otklanjanju posledica nastalog događaja – rekao je Stanković. Rukovodilac akcije i komandir Vatrogasno-spasilačkog odeljenja Dragan Stamenković rekao je da je zadovoljan načinom na koji je akcija protekla.

-Nadam se da će u narednom periodu biti više akcija sličnog tipa realizovano – zaključio je Stamenković.

Vežbi je, u svojstvu posmatrača, prisustvovao i veći broj građana.

Taktička vežba SISTEM 2021 izvođena je istovremeno u 50 gradova i opština u Srbiji, ali su u svakom mestu bile pretpostavljene različite akcije spasavanja.

 

Objavljeno: 05.11.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca