Tehnička škola potpisala memorandum o saradnji sa školom iz Makedonije

Nakon dvodnevnog boravka u Vlasotincu, juče su predstavnici vlasotinačke Tehničke škole i predstavnici Srednje stručne opštinske škole „Kole Nedelkovski“ u Velesu, iz Severne Makedonije, potpisali Memorandum o saradnji. Pre potpisivanja Memoranduma direktorka škole iz Velesa Vesna Stojanova Bogoevska je kolektivu Tehničke škole predstavila svoju školu. Po njenim rečima dve škole imaju veoma slične obrazovne profile, dosta sličnosti u radu koje pružaju mogućnost dobre saradnje i razmene iskustava.

-Naše dve škole imaju dosta sličnosti, neki od smerova koje nudimo učenicima su isti, od pre par godina i naša škola primenjuje sistem dualnog obrazovanja. Vidim mogućnost veoma dobre saradnje naše dve škole u mnogim projektima. Prilika je da vaši profesori i učenici dođu kod nas u Veles i obrnuto. Što se dualnog obrzovanja tiče, vaša škola je ranije krenula sa njim, i mi smo u prilici da mnogo naučimo od vaše škole – rekala je Vesna Stojanova Bogoevska.

Po njenim rečima, vlasotinačka škola ima veoma dobre uslove za izvođenje dualnog obrazovanja, posebno u oblasti mašinstva, što je potvrdila i rečima za ovu oblast „kapa dole“.

Direktor Tehničke škole u Vlasotincu Milovoje Đorđević je istakao da je saradnja dve škole prilika da se razmene iskustva iz obrazovnog procesa i da je saradnja dve škole prilika za promociju dualnog sistema obrazovanja. On je naglasio i da saradnja dve škole može da stvori uslove za uspostavljanje saradnje između opštine Vlasotince i opštine Veles.

U okviru saradnje Srednje stručne opštinske škole „Kole Nedelkovski“ iz Velesa u Makedoniji i Tehničke škole u Vlasotincu, predsednik opštine Bratislav Petrović primio je danas predstavnike dveju škola koje su potpisale i memorandum o saradnji. Petrović je govorio o zajedničkim naporima Tehničke škole, lokalne samouprave i Vlade Srbije na uspostavljanju dualnog modela obrazovanja, koji je omogućio školovanje kadrova u skladu sa potrebama privrede i njihovo zapošljavanje.

-Kontinuirani napredak doveo je do toga da će Tehnička škola u Vlasotincu, uz pomoć Vlade Srbije, postati jedan od tri ili četiri trening centra za dualno obrazovanje u Srbiji. Lokalna samouprava podržaće ovu ideju izgradnjom kapaciteta u vidu doma učenika, koji je planiran u prostorijama nekadašnje đačke kuhinje – izložio je planove predsednik vlasotinačke opštine.

Sagovornici su razmenili iskustva i dogovorili stvaranje uslova za ostvarivanje saradnje između opštine Veles i Vlasotinca, kao i njihovog bratimljenja u narednom periodu.

Tokom dvodnevnog boravka gosti iz Makedonije imali su priliku da upoznaju znamenitosti vlasotinačke opštine i posete jednu od firmi gde vlasotinački učenici obavljaju praksu.

 

Objavljeno: 26.03.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca