Tražimo odlaganje primene Zakona o načinu utvrđivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru

U ime sindikalne organizacije JKP „Vodovod“ Vlasotince, dobili smo dopis u kome se traži odlaganje primene Zakona o načinu utvrđivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Dopis

U ime zaposlenih u JKP Vodovod Vlasotince, zahtevamo da odložite primenu Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, u delu koji se odnosi na utvrđivanje viška i otpuštanje zaposlenih. Zbog neažurnosti državnih organa na svim nivoima, stvorena je situacija da u neprimerenim rokovima, uz kršenje odredaba Zakona o radu, treba da spovedte tzv. racionalizaciju.

U ovakvim okolnostima, neizbežno je da dođe do nedovoljno promišljenih odluka, kojima ćе biti ozbiljno ugroženo funkcionisanje JKP Vodovod u našoj sredini.

Naime, bez potpunog sagledavanja stvarnih kadrovskih potreba delova sistema lokalne samouprave, može doći do onemogućavanja osnovnih funkcija sistema na štetu građana, odnosno lokalne zajednice. Pored toga, ova ishitrenost u postupanju, može proizvesti prinudu da se ignorišu zakonske odredbe kojima se definise postupak utvrđivanja viška, čime će biti pogođeni zaposleni.

Da vas podsetimo, postupak utvrđivanja viška zaposlenih је uređen Zakonom o radu, članovima 153-160, i njihovim nepoštovanjem bi sve pojedinačne odluke bile nezakonite.

Očekujemo da ovaj dopis shvatite kao upozorenje i kao sugestiju, i da ukupne aktivnosti obustavite kako bismo kroz socijalni dijalog došli do pravičnog rešenja koje bi značilo pravo unapređenje rada svih sluzbi u okviru javnog sektora lokalnih samouprava.

Sindikalna organizacija JKP „Vodovod“ Vlasotince.

 

Objavljeno: 25.03.2016 | Autor: InfoDeskPreuzmi fajlove

Sindikalna organizacija JKP "Vodovod" - DOPIS  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca