Treće doba – Besplatna banja za 84 penzionera

Ovih uvodnih letnjih dana velika živost u Udruženju penzionera opštine Vlasotince, prava jagma za mesto u jednom od dva kombija-minibusa kojima će se u četvrtak 23. juna ići na izlet, obilazak manastira Sukovo i Poganovo u okolini Pirota. Najtraženiji čovek je Jovan Krstić, sekretar Udruženja koji vrši upis zainteresovanih za ovu ekskurziju.

-Interesovanje je veliko, nećemo moći da udovoljimo svima. Ovo je specifična ruta jer na putu do manastira ima par tunela kroz koje zbog visine ne može da prođe autobus pa smo prinuđeni da angažujemo kombi vozila. U prvoj varijanti trebalo je da ide jedno vozilo, ali ispostavilo se da je to nedovoljno pa smo morali da od prevoznika zatražimo još jedno. I to će biti malo pa smo primorani da sve koji su se kasnije prijavili odbijemo – kaže Krstić.


Jovan Krstić, sekretar Udruženja penzionera u Vlasotincu

Posle razgledanja manstira vlasotinački penzioneri idu u posetu kolegama iz Babušnice. Troškove puta na ovoj ekskurziji snosi udruženje koje u junu organizuje još jednu ekskurziju a destinacija je Surdulica.

Još jedna akcija ovih dana privlači pažnju najstarijih sugrađana, desetodnevni basplatan boravak u banjama Srbije za penzionere sa malim penzijama.

-Ova tradicinalna akcija koju finansira PIO Fond Srbije svake godine izaziva posebno interesovanje vlasotinačkih penzionera. Ove godine se prijavilo oko 300 sa područja opštine Vlasotince a njih 84 je prošlo sve kriterijume i ići će na oporavak u ovoj godini. Što se tiče aktivnosti našeg udruženja one se pre svega odnose na pomoć našim članovima kako bi im penzionerski dani bili što ugodniji. Onim sa najnižim penzijama, do 17.000 hiljada smo u ovoj godini podelili prehrambene i higijenske pakete a pružamo im i druge vidove pomoći – ističe Predrag Rašić, predsednik Udruženja.

Pored navedenih akcija u ovoj godini Udrženje je organizovalo proslavu 8. marta, Dana žena, jednodnevnu ekskurziju do Vrnjačke Banje, a njeni članovi su učestvovali i na prvoj Olimpijadi penzionera Jablaničkog okruga.

-Iz svojih sredstava smo renovirali salu i kupili novi televizor. Odredili smo da jedan dan u nedelji salu koriste naše koleginice – zaključuje predsednik Rašić.

Vlasotinačko udruženje penzionera broji oko 2.000 članova od 5.500 koliko ih je na području opštine Vlasotince.


 

Objavljeno: 10.06.2022 | Autor: Ninoslav Radicevic
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca