Tribina simboličnog naziva „Da se ne zaboravi“

Tribina, na kojoj su učestvovali članovi borbene posluge koja je oborila čuveni američki avion F – 117 A i prizemljila još dva aviona agresora F 116 i bombarder B-2, izazvala je danas u Vlasotincu veliko interesovanje publike.

Potpukovnik Đorđe Aničić i zastavnici Đorđe Maletić i Dragan Matić su trojica od devetorice članovaTrečeg raketnog diviziona 250. raketne brigade VJ koja je trećeg dana bombardovanja oborila avion „stelt“ tehnologije u ataru Buđanovaca. To je, kako su naglasili akteri, prvi put da je oboren avion takvih performansi.

-Osnovni činioci tog istorijskog uspeha bili su zastarela ruska raketna tehnika, vrhunski obučena borbena posluga i taktika kojom je skraćeno vreme gađanja od uključenja nišanskog radara – da je bilo ko u sistemu zakazao, danas bismo bili mrtvi – rekao je potpukovnik Aničić, u to vreme zamenik komandanta diviziona koji je bio zadužen za odbranu Beograda.

Vojnici su objašnjavali da su imali između 20 i 30 sekundi od uključenja nišanskog radara, nišanjenja protivnika, ispaljivanja dve rakete i čekanja da one pogode cilj do ponovnog isključenja radara. Svaki sekund koji bi ostali uključeni, preko tih 30 sekundi, značio bi sigurnu smrt. Oni su pričali i o tome da su 22 puta preživeli raketni napad i koliko su puta morali da promene položaj u tih 78 dana. Odgovarajući na pitanja prisutnih, pukovnik Aničić je govrio o rasporedu diviziona u Srbiji, o odlično obavljenom poslu Prištinskog korpusa, iznoseći stav da vojska nije izgubila rat.

-Pisali smo nedavno predsedniku države, tražeći da se vrati ime Trećem raketnom divizionu, koji je u međuvremenu spojen sa Drugim. Smatramo da je taj divizion legendarni i da kao takav treba da ostane – rekao je potpukovnik Aničić.

Na početku tribine, gosti su podsetili na reči svetskih političara o Srbiji i Srbima i o tome da ih treba bombardovati. Tadašnji portparol NATO-a Džejmi Šej rekao je: „Srbe treba spokojno bombardovati jer će oni to zaboraviti“, podsetili su akteri. Tribina simboličnog naziva „Da se ne zaboravi“ jedan je od događaja kojim su u Vlasotincu obeležene dve decenije od početka NATO agresije na našu zemlju.

 

Objavljeno: 24.03.2019 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca