U Narodnoj biblioteci „Desanka Maksimović“ održano predavanje o Svetom pismu

U Narodnoj biblioteci „Desanka Maksimović“ sinoć je predstavljena Biblijska škola u Leskovcu o kojoj je govorio jerej o. Miroslav Jovanović, koji vodi ovu školu i koji je rukovodilac ogranka Biblijskog društva u Leskovcu. On je potom održao predavanje o Svetom pismu.

Po rečima o. Nikole Pešića Biblijska škola u Leskovcu formirana je spontano pre tri godine. LJudi su joj prihvatili i dali podstrek njenom radu. On je tom prilikom izrazio mogućnost da se Biblijska grupa od septembra meseca formira i u Vlasotincu, kako bi mogla da se održavaju predavanja o hrišćanstvu, pravoslavlju , o Bibliji. Predavači u Leskovcu su vrlo često profesori bogoslovskih fakulteta i škola, koji će svoja predavanja moći da drže i u Vlasotincu.

– Biblijsku školu formirali smo sa ciljem da izučavamo Sveto pismo, koje je temelj naše vere, čije svakodnevno čitanje mora da bude naša nasušna potreba. Pismo je epohalni izum cvivilizacije, od koga počinje istorija. Pre toga informacije su se prenosile sa kolena na koleno i to su bila predanja. Sveta predanja prvi je počeo da zapisuje veliki starozavetni patrijarh Mojsije u petnaestom veku pre Hrista. Tako je počela da nastaje zbirka knjiga pod nazivom Sveto pismo u kome su ispisivane svete reči. Najrasprostranjeniji naziv u svetu za Sveto pismo je Biblija. Ona je nastajala tokom vekova u rasponu od hiljadu godina. Biblija se deli na Stari zavet koji se sastoji od 39 knjiga i na Novi zavet koga čini 27 knjiga – istako je o. Miroslav Jovanović.

On je tokom predavanja iscrpno govorio o nastajanju Svetog pisma kroz istoriju i tom prilikom istakao da je ono danas prevedeno na sve jezike sveta,. Potom je pojasnio i razliku u prevodima na srpski jezik.

Otac Miroslav Jovanović je istakao težnju Biblijske škole da svaka kuća dobije makar Novi zavet i da će se deliti ljudima ukoliko se od septembra u Vlasotincu formira Biblijska grupa.

 

Objavljeno: 21.04.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca