U nedelju izbori u 9 od 50 mesnih zajednica

U nedelju 30.oktobra, od 8 do 18 sati, održaće se izbori za članove saveta mesnih zajednica u 9 od 50 mesnih zajednica na području oštine Vlasotince u kojima ima više od 500 upisanih birača. U pitanju su mesne zajednice Centar i Rosulja u samom Vlasotincu, i mesne zajednice Konopnica, Orašje, Ladovica, Batulovce, Stajkovce, Šišava i Boljare. U 41 mesnoj zajednici, u kojoj je broj birača ispod 500, izbori se održavaju na javnim zborovima i ne moraju biti zakazani istog dana kada i izbori raspisani za 30.oktobar, rekao je predsednik SO Vlasotince Bratislav Petrović, koji je i raspisao izbore u mesnim zajednicama.

– Pozivam građane da u nedelju izađu na izbore i glasaju za sebe, jer mesna zajednica, kao organ koji ima svoje nadležnosti, najlakše može da prepozna probleme svojih građana i da donosi odluke o prioritetima u radu – naglasio je Petrović.

On je dodao da su izbori do sada sprovedeni u 12 mesnih zajednica na kojima se održavaju zborovi i da će po okončanju celokupnog procesa Opštinska izborna komisija podneti izveštaj Skupštini opštine.

Podela poziva za glasanje je u toku, rečeno je na konferenciji, ali svi oni građani koji su upisani u birački spisak moći će da glasaju u nedelju, bez obzira na to da li su dobili poziv ili ne.

Predsednik opštine Zoran Todorović podsetio je da je prošlo više od 100 dana od formiranja nove lokalne vlasti i da se radi na mnogim važnim infrastrukturnim objektima, kao i da se priprema dokumentacija za uređenje još dve važne ulice koje su u vrlo lošem stanju – Milorada Veličkovića i Save Kovačevića.

– Vodimo računa o svim mesnim zajednicama, saniramo domove kulture u Batulovcu, Konopnici, radiće se projekti za slične objekte u brdsko-planiskom području tamo gde postoje, a urušeni su, posebno gde ima više stanovnika. Radiće se projekti putne infrastrukture, preko letnjeg održavanja i uređenja atarskih puteva, da ih saniramo za duži period – rekao je predsednik vlasotinačke opštine.

Na novinarsko pitanje da li smatra da je njegovo izlaganje u skladu sa temom – izbori u mesnim zajednicama – Todorović je odgovorio da smatra da jeste i objasnio:

– Komunalna infrastruktura je potreba svih građana bez obzira na političko opredeljenje, ovo je prilika da im kažemo da je važno da izađu na izbore za savete mesnih zajednica i da to treba da im bude dodatna motivacija.

Zamenik predsednika opštine Boško Stančić opisao je kakvo je stanje nova lokalna vlast zatekla u mesnim zajednicama sredinom godine, kada je formirana:

– Ljudi ne znaju ko je predsednik mesne zajednice, gde je pečat, nisu postojali program, projekti, a postoje potrebe građana. Dogovoreno je da se organizuju izbori za sve članove saveta mesnih zajednica na teritoriji opštine, s obzirom na to da je trebalo da budu raspisani prošle godine, jer su prethodni bili 2011. ali po važećoj odluci, članovi saveta ostaju na funkcijama do izbora novih. Želja nam je da I mesne zajednice učinimo stabilnim, kao što smo i lokalnu vlast učinili stabilnom. Da one donesu na vreme svoje programe i projekte i da ih dostave pre formiranja budžeta za narednu godinu kako bismo ih ugradili u budžet – rekao je Stančić.

Za predstojeće nedeljne izbore, u mesnim zajednicama sa više od 500 upisanih birača, kandidovane su četiri liste. Pod rednim brojem jedan u svih devet mesnih zajednica je izborna lista koalicije Srpska napredna stranka – Nova Srbija. Pod rednim brojem dva, takođe u svih devet mesnih zajednica je koalicija Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija. Na trećem mestu je Grupa građana Pokret zaVlasotince čija je izborna lista proglašena u Mesnoj zajednici Centar i u još tri mesne zajednice pod nazivom Pokret za Stajkovce, Pokret za Batulovce i Zajedno za Šišavu,.Četvrta je izborna lista Srpske radikalne stranke koja je kandidovana u mesnim zajednicama Centar, Rosulja, Orašje i Konopnica.

 

Objavljeno: 27.10.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca