U okviru projekta „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede“ izdvojeno tri miliona dinara

U okviru projekta „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede“ koji opštini Vlasotince sprovodi sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i Centrom za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga danas su dodeljeni ugovori za podsticaj poljoprivrede.

Konkursom koji je bio otvoren do 28. marta pruža se podrška fizičkim licima koja se bave stočarstvom. Sredstva u iznosu od 3.000.000 dinara dobilo je 12 lica sa maksimalnim iznosom od 250.000 dinara po korisniku.

Lokalni fond za podsticaj razvoja poljoprivrede osnovan je uz podršku Projekta „Velika mala privreda finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA.

Vlasotince je jedna od četiri opštine sa kojom je u okviru projekta „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede“ potpisan ugovor o osnivanju fonda čija je namena pružanje višegodišnje podrške poljoprivrednicima putem korišćenja finansijskih sredstava koja obezbeđuju lokalna samouprava i Fondacija Ana i Vlade Divac.

-Prilično brzo smo prešli put od sjajne ideje do realizacije da putem lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede podržimo naše poljoprivrednike mimo drugih subvencija koje dodeljuje opština. Zahvaljujući dobroj saradnji sa Divac fondacijom i Centrom za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga danas uručujemo ugovore prvim korisnicima sredstava iz našeg lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede. Tri miliona dinara ove godine smo namenili za razvoj stočarstva jer je to najugroženija grana poljoprivrede. Opština Vlasotince subvencioniše 20%, a preostalih 80% poljoprivrednici će vraćati bez kamate fondu u naredne tri godini, kako bi i drugi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogli ova sredstva da koriste narednih godina. Opredeljenje opštine Vlasotince je da ovaj fond živi i narednih godina i da se sredstva u njemu povećavaju jer polovinu teritorije naše opštine čini poljoprivredno zemljište koje je naš najznačajniji resurs – istakao je Bratislav Petrović, predsednik opštine Vlasotince.

Dragana Belenzada, direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga je ovom prilikom istakla uspešnu dugogodišnju saradnju sa opštinom Vlasotince što je rezultiralo potpisivanjem i implementacijom ovog projekta.

-Prepoznali smo potencijal razvoja svake opštine u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu. Dopala nam se ideja kako je opština Vlasotince targetirala ciljnu grupu, koja do sada nije imala mogućnosti da učestvuje u ostalim projektima – rekla je Dragana Belenzada.

-USAID je u saradnji sa Divac fondacijom osmislio ovaj koncept kao jedan od načina da se lokalne samouptrave više uključe u finansiranje malih poljoprivrednih proizvođača. Ovo je poptpuno nov i inovativan koncept nastao razmatranjem šta se dešava u našoj poljoprivredi i na koji način ona može da se dodatno finansira. Najveći problem malim poljoprivrednicima je pristup finansiranju kroz bankarski sektor, kao i subvencije kojima se nudi povraćaj sredstava nakon završene investicije. Ova sredstva im omogućavaju da dobiju inicijalna sredstva za poljoprivrednu proizvodnju kako bi kasnije mogli da apliciraju i za subvencije kojima bi dobili povraćaj sredstava – istakla je Miroslava Panić, menadžerka za pristup finansijama, Projekat Velika mala privreda

Govoreći o projektu, Milijan Maraš, menadžer za poljoprivredne projekte Fondacija Ana i Vlade Divac je istakao da je reč o završnoj fazi projekta koji je počeo u oktobru mesecu prošle godine. On je pozdravio ideju da se projekat nastavi i narednih godina.

Jedan od dobitnika sredstava je i Ivan Stefanović, koji se prošle godine sa porodicom iz Novog Sada vratio na pradedino imanje u Donje Gare.

-Vratili smo se na pradedovinu, u kuću u kojoj je poslednje dete rođeno 1957. godine. Nama se tu pre mesec dana rodilo i treće dete. Grad smo zamenili selom kako bismo decu od malena naučili pravim vrednostima i tradiciji, kako bi smo im omogućili zdravu hranu i izvorsku vodu za piće. Sada imaju mogućnost da vide kako se hrana proizvodi. Pored koza i pčela koje imamo ova sredstva će nam omogućiti kupovinu ovaca – kaže Ivan Stefanović.

 

Objavljeno: 04.05.2023 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca