U Vlasotincu formirano Srpsko filografsko društvo

U ponedeljak je, u sali Skupštine opštine Vlasotince, održana Osnivačka skupština na kojoj je formirano Srpsko filografsko društvo. Ovo je ujedno prva i jedina ovakva organizacija ne samo u Srbiji, već i na Balkanu. Sednici je prethodio sastanak osnivača sa gospodinom Boškom Stančićem, zamenikom predsednika opštine. Na sastanku je data puna podrška za dalji rad i precizirane su mogućnosti buduće saradnje. Podršku ovoj ideji su dali i načelnik Opštinske uprave, kao i većnik za kulturu.

Na Osnivačkoj skupštini je izabrano rukovodstvo Društva, donešen osnivački akt i usvojen statut. Za predsednika je izabran Jovan Stanković, inicijativu ovog događaja i najveći kolekcionar autograma u Srbiji i jedan od većih kolekcionara na Balkanu. Jovan je, inače, član Svetskog društva filografa koje okuplja tridesetoro najvećih kolekcionara iz celog sveta.

-Velika mi je čast i zadovoljstvo da sam upravo ja, kao najveći mladi kolekcionar autograma u Srbiji, bio inicijator ovog događaja i osnivač date organizacije, a još veća obaveza to što sam izabran za prvog predsednika Srpskog filografskog društva. Predano i marljivo ću raditi na sprovođenju zadataka i ciljeva Društva u smislu afirmacije i promocije filografije kao hobija ne samo u Srbiji, već i na Balkanu i povezivanja svih mladih i starijih kolekcionara. Hvala svim institucijama i pojedincima koji su nas podržali. Posebnu zahvalnost dugujem kolegi i prijatelju Filipu Etmišovskom jer je svojim prisustvom uveličao ovaj događaj i želim mu da uskoro ja budem njegov gost na Osnivačkoj skupštini u Severnoj Makedoniji. Stvaranje ovakve organizacije je bio san mog pokojnog mentora i najvećeg srpskog filografa, gospodina Negoslava Točilovca, pa zato njemu posvećujem današnji događaj koji obećava da će mladi kolekcionari i srpska filografija imati svetlu budućnost. Hvala svima koji su verovali u ovu ideju, a godine koje dolaze pokazaće da smo danas stvarali istoriju – kazao je Stanković nakon izbora za predsednika.

Za potpredsednika je izabran Dragan Vidosavljević, a treći osnivač je Aleksandar Živković. Obojica se bave kolekcionarstvom dugi niz godina. Ovaj događaj je uveličao i gost iz Severne Makedonije, Filip Etmišovski, koji važi za najvećeg kolekcionara autograma u njegovoj zemlji i na Balkanu.

Nakon završetka sednice, gosti i domaćini su išli u turističko razgledanje grada. Prvo su posetili „Giginu kuću“ u kojoj je smešteno zavičajno odeljenje Narodne biblioteke. Dobrodošlicu im je poželeo direktor Srba Takić. U razgovoru je bilo reči o istorijatu građevine, kao i o fondu i aktivnostima biblioteke. Nakon toga je posećen Spomenik oslobodiocima, a zatim i muzej. Obilazak muzeja je vodio direktor Kulturnog centra Boban Dimitrijević. U muzeju je bilo prilike da se čuju mnoge zanimljive istorijske činjenice o Vlasotincu i Vlasotinčanima. Obilazak je završen posetom crkvi i obilaskom „Starog groblja“.

Svi učesnici, domaćini i gosti iz Bitolja, puni utiska zaključuju da je jučerašnji dan početak kolekcionarske, kulturne i prekogranične saradnje.

 

Objavljeno: 13.08.2019 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca