U Vlasotincu i dalje veliki broj nezaposlenih

Svedoci smo, gotovo, svakodnevnih obaveštenja o smanjenju broja lica koja se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Državno rukovodstvo Srbije uveliko govori da je taj broj rapidno smanjen i da je danas mnogo bolja situaciju u odnosu na raniji period. Da li je to tako, i da li ima određenih pomaka i u vlasotinačkoj opštini potražili smo odgovor u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Leskovcu, od Marije Stevanović , načelnice Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranju karijere.

Koliki je broj Vlasotinčana koji su prijavljeni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje i čekaju posao ?

– U ovom trenutku u opštini Vlasotince posao čeka 4.482 nezaposlena lica. Od tog broja su 2.153 žena ili 48% žena je na evidenciji nezaposlenih.

Da li nam možete reći strukturu stručne spreme lica koja čekaju posao ?

– Najviše ih ima u prvom stepenu, bez ili sa osnovnim obrazovanjem i tu brojku čine 1.550 lica. U trećem stepenu evidentirano je 1.349 lica, dok se sa četvrtim stepenom prijavljeno 1.133 lica. Osobe sa srednjim obrazovanjem treći i četvrti stepen čine 55% ukupno nezaposlenih, što je nominalno 2.482 lica. U šestom stepenu više škole na evidenciji je 220 lica, dok sa sedmim stepenom registrovana su 182 visokoškolca.

Da li na evidenciji nezaposlenih ima invalidnih lica ?

– Od ukupnog broja lica koja su prijavljeni našoj službi u Vlasotincu na posao čekaju 63 osobe sa invaliditetom, uglavnom u prvom stepenu procenjene radne sposobnosti.

Koja su sva ova lica koja čekaju na posao starosnih doba ?

– Kada je u pitanju starosna struktura, najveći broj prijavljenih pripada kategoriji od 45 do 49 godina i na evidenciji se nalaze 615 lica, dok mladih od 15 do 30 godina je 942 lica. U kategoriji starijih od 50 godina, odnosno od 50 do 64 godina evidentirano je 1.445 lica. Prema kriterijumima dužine čekanja na posao najviše je lica u kategoriji od 12 meseci i tu je notirano 1.359 lica.

Koliko lekara u vašoj poslovnoj jedinici u Vlasotincu je prijavljeno i čekaju na posao ?

– Trenutno ima deset prijavljenih lekara na evidenciji, koji čekaju posao, a čak 32 medicinska radnika ili medicinske sestre su prijavljeni i čekaju posao.

Svedoci smo odlazaka velikog broja mladih ljudi, i to onih sa visokom stručnom spremom, u inostranstvu u potrazi za poslom. Kakva su saznanja vaše službe u tom delu ?

– Za zapošljavanje u inostranstvu poslodavci preko Nacionalne službe za zapošljavanje traže isključivo medicinske tehničare opšteg ili pedijatrijskog smera, sa položenim državnim ispitom, radnim iskustvom od najmanje šest meseci i znanjem nemačkog jezika minimum A2 nivoa prema Evropskom referentnom okviru.
Pre izvesnog vremena bilo je određenih pritužbi radnika iz Srbije na ponašanje pojedinih poslodavaca u Češkoj. Šta nam možete reći povodom tog slučaja ?

– Za radnike koji su na radu u Češkoj Republici nemamo nikakav komentar, jer oni nisu tamo otišli preko naše službe, već isključivo preko privatnih agencija.

Pošto se u javnosti vrlo često špekuliše sa brojem nezaposlenih Vlasotinčana, molimo vas da nam kažete, koje su to cifre kojim raspolažu vaše službe ?

– Podatak o broju nezaposlenih na početku septembra tekuće godine od 4.482 lica je najmanje registrovan broj u poslednjih pet godina od kada se statistika vodi prema važećoj metodologiji. Poređenja radi, u septembru 2015.godine broj nezaposlenih u Vlasotincu je bio 5.142 lica, a septembru 2016.godine ukupan broj nezaposlenih je 4.777 lica.

Zašto nema Sajma zapošljavanja u Vlasotincu ?

– Sajam zapošljavanja organizuje filijala Leskovac, i to dva puta u toku jedne godine. Da bi se organizovao Sajam zapošljavanja u Vlasotincu potrebno je da se prijavi najmanje 12 poslodavaca koji imaju realne potrebe za zapošljavanje u narednom periodu od šest meseci, od datuma održavanja sajma. Dakle, inicijatori su poslodavci, a njih za sada nema iz Vlasotinca – objasnila nam je nedoumicu po ovom pitanju izuzetno ljubazna službenica Nacionalne službe za zapošljavanje u Leskovcu, Marija Stevanović.

Nekako, baš u ovo vreme, kada je pripreman ovaj prilog u Vlasotince je došao predsednik Srbije Aleksandar Vučić kako bi otvorio jedan od pogona u firmi ,,Gruner“, koja je već uveliko radio, kako su nam rekli iz ove firme. Kompanija ,,Gruner“ u isto vreme, ove godine, obeležava desetu godišnjicu rada u Vlasotincu i proširenjem ovog proizvodnog pogona za 3.000 kvadratnih metara, sa ranije izgrađenih 4.000 , čini ukupno 7.000 kvadratnih metara proizvodnog pogona.

Predsednik Vučić u svom obraćanju, između ostalog, primetio je da je u Vlasotincu velika stopa nezaposlenosti i dodao, da će zato, kako je rekao, morati mnogo više da se radi.

– Moraćemo još više da radimo, jer ovde u Vlasotincu je veoma visoka stopa nezaposlenosti i moraćemo još da radimo da bi bilo manje siromašnih ljudi i nade za budućnost – rekao je predsednik Vučić, a da pri tom uopšte nije obećao dolazak nijedne nove firme koji bi mogao da otvori neki novi pogon, što bi značilo smanjenja broja nezaposlenih u opštini Vlasotince.

U svakom slučaju raduje činjenica da je sada broj onih koji čekaju za posao prilično smanjen, ali i dalje na posao čeka mnogo nezaposlenih, i taj broj od 4.482 lica je i dalje prevelik, jer to je jedan mali gradić, kojih ima podosta u Srbiji.

 

Objavljeno: 04.11.2017 | Autor: Vlastimir Stamenković
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca