U Vlasotincu jubilarno deseto plivanje za časni krst na Vlasini

Na vlasotinačkom akumulacionom jezeru ove godine 19. januara, na Bogojavljenje, deseti, jubilarni put održaće se tradicionalne manifestacije – Plivanje za časni krst i Pihtijada. Za krst je prošle godine plivalo više od 80 takmičara, a svake godine se oko brane okupi između pet i 10 hiljada posetilaca.

– Za Vlasotinčane je plivanje za krst postalo spektakl. Tome doprinosi i lepota ambijenta naše Vlasine i priobalja, štaviše, ona plivanju daje posebnu draž – kaže Srba Takić, predsednik Udruženja poštovalaca Svete Gore Atonske pod čijim je okriljem i započeta manifestacija 2006. godine. Za časni krst u Vlasini nije se plivalo samo jedne godine.

– Za ovogodišnje plivanje prijavilo se, do sada, 20 učesnika, a prijavljivanje je moguće u prostorijama Turističke organizacije, koja se nalazi u zgradi opštine i u Sportsko – rekreativnom centru Vlasina. Sva punoletna lica koja žele da se takmiče mogu da se prijave i na sam dan takmičenja, do 9 sati. Maloletna lica moraju da imaju saglasnost roditelja – kaže v.d. direktora Turističke organizacije u Vlasotincu, Nataša Đokić Živković.


Kristijan Pešić

Kada je prvi put skočio sa ocem u reku, Kristijan Pešić nije imao ni godinu dana. Od tada, pliva svake godine, pa će i njemu ovo biti jubilarno, deseto plivanje za krst. O njemu vlasotinački snimatelj i dobitnik mnogih festivalskih nagrada, Nebojša Ilić Ilke pravi dokumentarni film. Desetogodišnju tradiciju plivanja za časni krst u Vlasini obeležio je i Vlasotinčanin Dragan Kocić, koji je tri puta stizao prvi do krsta. Treći put, 2014.godine, izjavio je da, s obzirom na to da ima troje dece, neće više plivati, jer za svakoga od njih sada ima po jedan bogojavljenski krst.

Program počinje u 11 sati nastupom muzičkog sastava Gavrilo, koji svira srednjevekovnu muziku. Nakon kratkih obraćanja domaćina i gostiju, najhrabriji će skočiti u reku. Meteorolozi za utorak najavljuju ledeni dan, temperatura će, kažu, biti desetak stepeni ispod nule.

Organizator plivanja za bogojavljenski krst su Turistička organizacija i Udruženje poštovalaca Svete Gore Atonske u Vlasotincu, generalni pokrovitelj je opština Vlasotince, a duhovni pokrovitelj vlasotinačka crkva.


 

Objavljeno: 17.01.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca