U Vlasotincu obeležen Dan primirja

Predstavnici lokalne samouprave i boračkih udruženja iz vlasotinačke opštine, polaganjem cveća i odavanjem počasti palim žrtvama, danas su obeležili Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Delegacije su najpre položile vence na Spomenik palim borcima za oslobođene i ujedinjenje od 1809. do 1918. u centru Vlasotinca, a potom su vence položeli i na spomen konsturnicu branioacima mosta na Južnoj Moravi. Kod mosta na Južnoj Moravi održan je i pomen ratnicima koji su na poziv države čuvali odstupnicu srpskoj vojsci i narodu na putu prema Kosovu. Svoje živote u borbi protiv bugarskih okupatora položilo je 49 boraca Timočke divizije

Pomen je održao sveštenik vlasotinačke crkve o.Marko Nikolić, i u kratkoj besedi rekao da pale za slobodu ne smemo zaboraviti, a kroz molitvu oni će uvek biti i u božijem sećanju.

„Ovi neznani ratnici zadužili su nas zauvek svojom hrabrošću. Pokušavamo da im se odužimo time što negujemo sećanje na njih. Mesto na kome se nalazi spomenik uredili smo, postavili zastave i reflektore, a posredno, preko boračkih udruženja, pomogli obnavljanje spomenika Hrabrost vojnika koji su branili ovaj most ostaje kao putokaz svima nama i budućim generacijama da sloboda mora da se čuva, kao što mora da se čuva i sećanje na 49 hrabrih ratnika“, rekao je predsednik vlasotinačke opštine Bratislav Petrović.

Braneći most, u borbi protiv nadmoćnijeg neprijatelja, vojnici su znali da odlaze u smrt, naglasio je predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912-1920 Časlav Stojanović.

„Zato taj čin svesnog odlaska u smrt srpskih vojnika, uglavnom trećepozivaca, da bi se spasla čast svoga roda, da bi se odbranilo ime, potomstvo i otadžbina, čine da herojski podvig ovih div-junaka bude još veći. Zbog toga svi mi danas imamo obavezu da o tome brinemo i da ne dozvolimo da nam se ikada više išta slično ponovi“, rekao je Stojanović.

On je zahvalio lokalnoj samoupravi na podršci u brizi za nacionalnu, ali i zavičajnu istoriju.

Svečanu notu obeležavanju Dana primirja u Velikom ratu dali su i nastupi Mile Mitić i Petre Dimanić, koje su izvele pesme „Tamo daleko“ i „Ovo je Srbija“. Prisutni su uživali i u stihove „Prkosne pesme“ Dobrice Erića koje kazivala Mila Mitić i stihove „Na Gazimestanu“, Milana Rakića, koje je kazivao Dimitrije Valčić. Program je završen nastupom Nikole Stanković, učenika Muzičke škole „Stanislav Binički“, isturenog odeljenja u Vlasotincu, koji je na harmonici izveo „Marš na Drinu“ i „Pukni zoro“.

 

Objavljeno: 11.11.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca