U Vlasotincu završeni dani gljiva

Izložbom više od 80 gljiva, prikupljenih na samo jednoj lokaciji zbog kiše koja je padala u subotu, završena je trodnevna manifestacija „Dani gljiva 2021“, koju je po četvrti put organizovalo Gljivarsko društvo „Rujnica“, uz podršku Mikološko-gljivarskog saveza Srbije, Opštine Vlasotince i Turističke organizacije.

U gljivarenju na području sela Komarica učestvovalo više od 100 gljivara iz Sremske Mitrovice, Šida, Novog Sada, Požarevca, Petrovca na Mlavi, Kostolca, Niša, Raške i Vlasotinca.

-Istovremeno sa determinacijom gljiva vrši se i popis gljiva u Srbiji tokom gljivarskog karavana, koji je počeo pre sedam nedelja i koji se svake nedelje organizuje u drugom gradu – rekao je predsednik Mikološko- gljivarskog saveza Srbije Zoran Jelenković.

Gljivari su u Komarici dobili i kuću na korišćenje, koju su nazvali gljivarski dom, prvi ovakve vrste u Srbiji.

-Uspeli smo da je sredimo za jučerašnje otvaranje, ali nas dosta posla čeka jer planiramo da stvorimo uslove za smeštaj sa petnaest ležajeva i opremimo prateće prostorije koje su nam potrebne za ovakve manifestacije – rekla je predsednik GD Rujnica i potpredsednik Mikološko-gljivarskog saveza Srbije Sunčica Jović.

I ovogodišnju manifestaciju karakterisalo je prisustvo velikog broja dece, što govori o njihovom interesovanju za gljivarenje.

-Lokalna samouprava podržava rad GD Rujnica zato što ovo udruženje edukuje decu, omladinu i odrasle, ne samo u oblasti gljivarstva već i zaštite životne sredine. Posebno je važno i to što je Mikološko- gljivarski savez Srbije krenuo u rešavanje specifičnog problema kako bi se eksploatacija i plasman tartufa u Srbiji iz, uglavnom sive zone, premestili u legalne tokove, za šta će se podrška potražiti od resornog ministarstva – istakla je većnik zadužen za zaštitu životne sredine u opštini Vlasotince Žaklina Stefanović.

 

Objavljeno: 21.06.2021 | Autor: InfoDesk


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca