Učenici iz Nemačke završili sedmodnevnu posetu

Učenici Tehničke škole u Vlasotincu ispratili su danas svoje drugare iz Nemačke put njihove domovine, nakon jednonedeljnog druženja. Učenici Srednje ekonomske škole “Hugo Ekner” u Fridrihshafenu, njih devetoro sa dvoje profesora, boravili su u Vlasotincu u uzvratnoj poseti, s obzirom na to da su učenici Tehničke škole bili u gostima drugarima u Nemačkoj u oktobru prošle godine.

– Ovo je šesta godina kako organizujemo druženja, prvi put je to bilo finansirano u okviru projekta Partnerstvo na delu, a kasnije smo nastavili da sarađujemo. Danas kad naša deca odu u Nemačku, u Fridrihshafen, dobijaju od njihove vlade po 100 evra za boravak – priča Nina Đorđević, profesor i jedan od organizatora. Iz druženja su se izrodile brojne uspomene, pa tako pojedini mladi Nemci dolaze i tokom leta u Vlasotince, u sopstvenoj režiji. Svake godine boravak obeleži jedna tema susreta. Ove godine to je građevinarstvo.

– U utorak su obišli Ciglanu Mladost, imali smo radionicu na temu njihove kuće iz snova, dolazili su predstavnici firme Cementni proizvodi i demonstrirali im nanošenje završne fasade, a obišli su izgradnju Koridora 10 kod Vladičinog Hana gde su im inženjeri u tunelu Manojle objašnjavali postupak gradnje. Posetili su i fabriku Falke, a obišli su i Beograd, Leskovac, Soko Banju – rezimira proteklu nedelju direktor Tehničke škole Milivoje Đorđević.

Eras Konte je Nemac italijanskog porekla koji naglašava da su mu se veoma dopali Srbija i Vlasotince i da će na leto doći ponovo. Na pitanje šta je na njih ostavilo najveći utisak u proteklih nedelju dana njegovi drugari uglas kažu: Gostoljubivost ljudi i ćevapčići. Dodaju de im je čudno da se toliko mesa pojede u jednoj nedelji, ali ne osporavaju da je ukusno.

Nemački i srpski profesori dodaju da su u godinama druženja stvorena doživotna prijateljstva. Učenici tehničke škole pokolonili su svojim drugarima drvena uskršnja jaja sa ispisanim imenima, a ispred škole je stavljena ploča koja svedoči o višegodišnjem prijateljstvu dveju škola.

Ova inicijativa je već postala tradicionalna tako da se sama nametnula kao još jedan turistički potencijal naše opštine. Infodesk je učestvovao i učestvovaće u svakoj sledećoj poseti gostiju iz Nemačke, a sve u cilju blagovremene najave događaja, a kasnije i samim praćenjem istog.

Tekst je deo projekta koji sufinansira opština Vlasotince. Stavovi izneti u tekstu ne izražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

 

Objavljeno: 07.10.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca