Učenici iz Tegošnice posetili muzej

Grupa učenika Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Tegošnici danas je posetila Zavičajni muzej u Vlasotincu. Imali su priliku da se upoznaju sa osnovnim istorijskim podacima o Vlasotincu i muzeju, o zbirkama koje postoje u njemu, o pojedinim eksponatima karakterističnim za određeni vremenski period. Govoreći o Zavičajnom muzeju, kustos Danica Valčić je rekla da zgrada potiče iz polovine osamnaestog veka i po arhitektonskom sklopu i izgledu jedinstvena je u Srbiji. Predstavlja nepokretno kulturno dobro od posebnog značaja za Vlasotince i okolinu i pod zaštitom je države.

„Muzejski fond sadrži eksponate, dokumenta, fotografije koje govore o prošlosti Vlasotinca, a čine ga arheološka zbirka, istorijska, etnološka, numizmatička i umetnička koja je Legat profesora Miodraga Nagornog i predstavlja antologijski izbor Stare srpske grafike od 16. do19. veka“, istakla je Danica Valčić.

Nakon posete muzeju učenici su u Galeriji Kulturnog centra na Nešićevom keju pogledali izložene slike 33. Likovnog salona.

Ovom posetom nastavljena je saradnja Kulturnog centra Vlasotinca i škole u Tegošnici.

 

Objavljeno: 25.10.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca