Učešće građana u raspodeli dela budžetskih sredstava

Neformalne grupe građana sa područja vlasotinačke opštine prvi put su ove godine uključene u proces donošenja odluka o trošenju dela budžetskih sredstava prikupljenih od poreza na imovinu. U okviru projekta „Zajedno do cilja“, šest takvih grupa danas je potpisalo ugovore o realizaciji manje zahtevnih, ali za lokalnu zajednicu važnih projekata na području Donje Lopušnje, Šišave, Orašja, Boljara, Gložana i Manastririšta. Reč je o uređenju parkova, dečjih igrališta, manjih javnih površina, postavljanju ograda, uklanjanju prepreka i sličnim zahvatima.

-Osnovni cilj ovog projekta jeste da podstakne učešće građana u raspodeli dela budžetskih sredstava i da pomogne u rešavanju problema lokalnih zajednica. Jedan od uslova javnog poziva bio je da se da se najmanje deset građana složi svojim potpisom da na mikro planu treba rešiti neki problem. Time što ste osmislili i napisali projekat, pokazali ste vid društvene odgovornosti i spremnost da učestvujete u poboljšanju određenih stvari u vašem kraju. Verujem da smo na ovaj način zajedno podržali i volontiranje kao vid ličnog angažmana – rekao je predsednik vlasotinačke opštine Bratislav Petrović.

Za projekat „Zajedno do cilja“ iz opštinskog budžeta izdvojeno je milion i po dinara, a još 450.000 dinara je obezbeđeno od donacija švajcarske vlade. Maksimalni iznos koji je grupa mogla da dobije iznosio je 400.000 dinara.

-U želji da svoj rad učini transparentnijim, opština Vlasotince iz godine u godinu povećava nivo učešća građana u procesu donošenja odluka. Tome svedoče i danas potpisani ugovori – poručio je koordinator projekta Marinko Đorđević.

S bzirom na to da lokalna samouprava ima Akcioni plan za uključenje građana u proces donošenja odluka o trošenju sredstava prikupljenih po osnovu poreza na imovinu za period do 2021. godine, predsednik Petrović obećao je da će se stavka koja podstiče učešće građana naći i u budžetu za narednu godinu.

 

Objavljeno: 28.10.2020 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca