Udruženje „Mladima na dar“ – Projektima za bolji život

Grupa mladih Vlasotinčana okupljena oko različitih ideja u nameri da zajedničkim snagama doprinese uređenju Vlasotinca i okoline i poboljša kvalitet života mladih. Obrazovani, mladi i puni energije oni su veoma brzo došli do veoma dobrih i ostvarivih ideja.

U saradnji sa Tehničkom školom i lokalnom samoupravom oni realizuju projekat „Praktično usavršavanje mladih“. U okviru projekta biće nabavljen repromaterijal za izradu klupa, korpi za smeće i parkinga za bicikle. Učenici Tehničke škole će u okviru ovog projekta u svojim radionicama izraditi klupe koje će biti podeljene Domu zdravlja, Centru za decu i omladinu i školama. Pored repromaterijala, radionica Tehničke škole biće dodatno opremljena potrebnim mašinama.

Nakon niza aktivnosti sredinom avgusta meseca grupa mladih, među kojima su Saša Đokić, Branislav Katić, Tatjana Jovanović i Nenad Lukić, formirala je Udruženje „Mladima na dar“.

Po rečima predsednika udruženja Saše Đokića to im je dalo mogućnost da lakše realizuju projekte i konkurišu sa njima kod donatora iz Evropske unije.

„Naša ciljna grupa su pre svega mladi. Kao učitelj po struci u prilici sam da vidim šta je mladima trenutno najpotrebnije, kako mi kao udruženje možemo da im pomognemo i koji projekti bi mogli da budu realizovani uz pomoć donatora ili lokalne samouprave. Udruženje „Mladima na dar“ pomoći će da među mladima gradimo odgovoran odnos prema zajednici, da podstičemo zaštitu životne sredine, razvoj zdravih stilova života i humanosti kod mladih. Planiramo seminare, obuke i radionice iz oblasti koje su važne za mlade“, dodaje Saša Đokić.

Nedavno, Divac fondacija je ovom udruženju odobrila projekat „Izađi i poveži se“ čijom će realizacijom u parku u centru grada, u parku kod zelene pijace i na kupalištu biti postavljen besplatni Wi-Fi, što će građanima Vlasotinca na ovim lokacijama omogućiti besplatno korišćenje interneta.

Drugi projekat „Mesto za odmor i rekreaciju“ sa kojim je konkurisala neformalna omladinska grupa, koju čine članovi ovog udruženja, odnosi se na postavljanje dva velika betonska stola sa šahovskim tablama u parku pored pijace. To će, pored šaha, omogućiti i druge društvene igre što će svakako oživeti ovaj prostor pored Vlasine, a mladima omogućiti da kvalitetnije provode svoje slobodno vreme.

Treći projekat odnosi se na uređenje sportskog terena i školskog dvorišta u OŠ „Siniša Janić“. Planirana je zamena tabli za košarku, koševa i mreže za odbojku.

Četvrtim projektom predviđena je nabavka strunjača, pilates lopti i tegova koji su potrebni Centru za decu i omladinu kako bi fizioterapeuti mogli kvalitetnije da rade vežbe sa decom sa smetnjama u razvoju. Biće postavljene i švedske lestve.

Ukupna vrednost ova četiri projekta je 268.000 dinara. Predstavnici Fondacije Ana i Vlade Divac već su uručili čekove tako da se realizacija projekata ubrzo očekuje.

Važno je da se radi o projektima iz raličitih oblasti, da su njima obuhvaćene različite grupe mladih i da će to svakako doprineti poboljšanju njihovog kvaliteta života.

„Imamo izuzetnu saradnju sa lokalnom samoupravom, Kulturnim centrom i Turističkom organizacijom a posebno sa školama. Naš primarni cilj su škole jer svi zajedno sa novim i realno ostvarivim idejama, sa entuzijazmom nas mladih i željom da uradimo nešto za lokalnu zajednicu, to i možemo učiniti. Pored mladosti, na našoj strani je znanje i motivisanost da unapredimo život mladih u opštini Vlasotince. Za sada nas je u udruženju dvadesetak, do kraja godine svi će dobiti članske karte, a nakon toga vršićemo dalja učlanjenja“, ističe Branislav Katić, potpredsednik Udruženja „Mladima na dar“.

Više informacija o radu udruženja možete da saznate na: https://www.facebook.com/mladimanadar/

 

Objavljeno: 13.12.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca