Usvojen izveštaj o izvršenju budžeta za 2021. godinu u iznosu od 785.187.975 dinara

Odbornička većina u Skupštini opštine Vlasotince usvojila je sinoć, posle jednoipočasovne diskusije, izveštaj o izvršenju budžeta za 2021. godinu za period od početka godine do kraja septembra u iznosu od 785.187.975 dinara ili 69,85 posto. Rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije Saša Mihajlović objasnio je da se opštinska kasa puni i prazni različitom dinamikom, te da su neki od započetih projekata delom realizovani, odnosno nisu završeni, što trenutno stvara suficit.

Odbornici opozicije Žarko Kostić i Dragan Jović, izneli su, između ostalog, mišljenje da su radovi u dvorištu opštinske zgrade skupo plaćeni i da su dugo trajali, a interesovao ih je i troškovnik na projektu čišćenja deponija. Objašnjenje vezano za dvorište dao je načelnik Opštinske uprave Marjan Stanković.

-Dvorište je bilo neophodno da se uredi zbog toga što je atmosferska voda plavila podrumske prostorije u zgradi opštine u kojima se nalazi arhiva – dva puta ove godine. Radnik opštine, diplomirani građevinski inženjer, sa licencom, Miroslav Ranđelović napravio je projekat i raspisali smo javnu nabavku. Na nju je mogla da se javi svaka građevinska firma iz Srbije. Na portalu javnih nabavki svako može da ostvari uvid. A što se tiče roka, on ističe za tri nedelje, a završeno je 95 posto radova. Ostala je kapija sa hidraulikom i još neke sitnice – rekao je Stanković.

Zamenik predsednika Vladimir Kocić rekao je da svako ko želi može da zatraži i dobije podatke, račune i fakture vezane za projekat čišćenja deponija.

-Očistili smo predviđenih 35 deponija i još 20 preko toga. Samo što očistimo, stavimo table, neko baci smeće. Trebaće nam milijarde, a ne milioni da sve očistimo – zaključio je Kocić.

Predsednik opštine Bratislav Petrović zadržao se na pojašnjenju ekonomskih parametara u izvršenju budžeta.

-Ja razumem vašu potrebu da predstavite da ništa ne valja, ali znam šta smo sve uradili. Ponavljaćemo to još, biće prilike u narednom periodu – rekao je predsednik vlasotinačke opštine.

Na sinoćnjoj sednici usvojene su i izmene i dopune odluke o komunalnim delatnostima, usklađene za Zakonom o komunalnim delatnostima i uredbom koja bliže definiše uslove za obavljanje ove vrste delatnosti.

-Ovim izmenama ispravljeni su uočeni su nedostaci usklađeni sa izmenama zakona i uvedene novine od kojih jedna podrazumeva ispitivanje mišljenja građana o kvalitetu pruženih usluga. Sve to će doprineti da poboljšamo usluge – rekao je rukovodilac Odseka za urbanizam Marinko Đorđević.

Odbornici su usvojili i odluku o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji opštine Vlasotince, što je detaljnije obrazložio načelnik Štaba za vanredne situacije Ivan Stanković, objašnjavajući da je reč o zakonskoj obavezi. On je podsetio na tradiciju civilne zaštite u svetu dugu više od 150 godina.

Šef odborničke grupe SNS-a u Skupštini opštine Vlasotince Jovica Stanković podsetio je da je u nekadašnjoj fabrici „Vlasinka“ od 1600 radnika 400 bilo angažovano u civilnoj zaštiti, ističući značaj ovog vida spasavanja u vanrednim situacijama.

Skupštinska većina usvojila je i Program otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini, odluke o izmeni i dopuni odluke o opštinskim administrativnim taksama, o visini stope poreza na imovinu i odluku o prosečnoj ceni kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti. Usvojeni su i predlog odluke o naknadama za korišćenje javnih površina na teritoriji opštine Vlasotince za 2022.godinu, odluka o lokalnim komunalnim taksama kao i rešenja o razrešenju i imenovanju članova Komisije za rodnu ravnopravnost i članova školskih odbora u Gimnaziji i Tehničkoj školi i osnovnim školama „8,oktobar“, „Siniša Janić“ i „Sveti Sava“ u Gložanu.

 

Objavljeno: 20.11.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca