Usvojen rebalans budžeta za 2019. godinu

Odbornici Skupštine opštine Vlasotince usvojili su sinoć rebalans budžeta za 2019. godinu, postupajući po novim pravilima Ministarstva finansija. Rebalans je bilo neophodno izvršiti ukoliko opština želi i ima mogućnosti da podigne kredit, rečeno je na sednici.

-S obzirom na to da smo u budžetu predvideli određena kreditna sredstva, uputili smo dopis Ministarstvu finansija, ali su nam oni naložili da povučemo zahtev bez obzira na to što, inače, nismo zaduženi I što bismo po Zakonu o budžetskom sistemu mogli da se zadužimo do 15%, a naše zaduženje je ispod 3%. Naime, posle promene pravila po savetu MMF-a, zahtevi za kredit se od 1.januara ove godine podnose direktno Ministarstvu finansija. Rečeno nam je da ne možemo da se zadužimo jer je naš deficit iznad 10% što je uslov koji nismo ispunili. Zašto? Zato što smo neutrošena sredstva iz 2018. godine od oko 60 miliona dinara preneli u 2019. ne našom krivicom

-izvođači radova nisu dostavili fakturu do kraja 2018.za most u Konopnici I još neke poslove. Prema Ministarstvu finansija to se računa u deficit, prema Državnoj revizorskoj instituciji ta se sredstva ne računaju u deficit. Tu između njih postoji nesaglasnost. Iz tog razloga morali smo da skinemo određene pozicije u budžetu kako bi osnovni deficit bez tog suficita bio ispod 10% I kako bismo ispunili uslov resornog ministarstva – rekao je predsednik opštine Zoran Todorović.

On je dodao da su u ovaj budžet uneta još dva projekta za koja je opština Vlasotince dobila sredstva preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima – jedan je atmosferska kanalizacija u MZ Rosulja, vredan 60 miliona I drugi projekat je čišćenje kanala, odnosno vodotokova drugog reda u vrednosti od 64 miliona. Za oba posla tenderi su raspisani, rekao je predsednik vlasotinačke opštine.

-U budžetu, za ono što ide preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima stavljen je samo iznos za PDV, a ne I iznos projekta, zato što ova kancelarija direktno plaća izvođaču radova – pojasnio je Todorović.

Odbornik opozicije Žarko Kostić kritikovao je smanjenje budžeta I skidanje sa pozicije radova na rekonstrukciji ulice u MZ Šišava. On je tvrdio da opština ne ulaže u ovu mesnu zajednicu, interesovao se za to kolika je ušteda ostvarena u budžetu nakon uvođenja led rasvete i izrazio sumnju da će rekonstrukcija sale Kulturnog centra biti završena . Predsednik Todorović naveo je da je za Šišavu I Donju Lomnicu urađen vodovod, kao I potporni zid zarad smanjenja rizika od poplava, a što se tiče računa za utrošenu električnu energiju za uličnu rasvetu naveo je da je u januaru 2018. on iznosio oko dva miliona dinara, a u januaru ove godine 500 000 din.


-Ostalo je još oko 300 živinih sijalica, koje se nalaze u privatnim posedima, na njivama i dvorištima i koje nisu zamenjene što povećava troškove električne energije, ali ja sam generalno ponosan što smo taj posao rekonstrukcije ulične rasvete uradili. Što se tiče sale Kultunog centra, ona je završena i uputili smo dopis Ministarstvu kulture i informisanja da dođu i otvore objekat. Bilo je mnogo problema, ali je na kraju završen – rekao je predsednik vlasotinačke opštine.

Na pitanje opozicije kakva je situacija sa rekonstrukcijom vodozahvata i uvuđenjem reke Rastavnice u njega, da li je tačno da će se rušiti, predsednik Todorović je rekao da je investitor na tom poslu Republika Srbija preko “Srbijavoda”, a ne opština i da su poslovi rađeni po uredbi Vlade na otklanjanju posledica od elementarnih nepogoda, a u tom slučaju rok za pribavljanje dozvole je godinu dana.

Direktor JKP Vodovod Zvonko Ilić je podsetio da ni fabrika vode, izgrađena 1995. godine, nema dozvolu i da se ona može pribaviti jedino rekonstrukcijom koja je i izvršena. On je najavio i javnu raspravu za sredinu juna o strategiji vodosnabdevanja Vlasotinca.

Odbornici su većinom glasova usvojili i Operativni plan za odbranu od poplava za vode drugog reda, čiji je značaj posebno istaknut za sprečavanje šteta od poplava.

-Svuda tamo gde smo uložili da smanjimo rizika od poplava i sprečimo eventualnu štetu, u prethodne dve godine, a puno smo odvojili, nismo imali probleme od trenutka završetka radova – rekao je Ivan Stanković ispred Štaba za vanredne situacije opštine Vlasotince.

Na sednici je usvojen i predlog odluke o izmeni I dopuni odluke o maksimalnom broju zaposlenih za 2017.godinu, doneta je odluka o angažovanju revizora za obavljanje ekterne revizije završnog računa opštine, kao i odluka o mreži osnovnih škola i preškkolskih ustanova na teritoriji opštine. Što se mreže škola tiče, predlog opštine je da ona ostane onakva kakva je do sada bila, a konačnu odluku o tome donosi resorno ministarstvo. Kod predškolskih ustanova, konačnu odluku donosi lokalna samouprava I ona je takođe ostala na istom nivou. Na sednici su usvojeni izveštaji o radu za prethodnu godinu Opštinske uprave, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, Kulturnog centra, Narodne biblioteke, SRC Vlasina I Turističke organizacije, a data je saglasnost I na program razvoja turizmaopštine za period 2019-2014. godine.

Na sinoćnjoj sednici za zamenika sekretara skupštine postavljena je Jelena Kostić, a za v.d. direktora Turističke organizacije Nataša Đokić Živković jer je prethodnom direktoru istekao mandat.


 

Objavljeno: 18.05.2019 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca