Usvojen rebalans budžeta za 2024. godinu, nastavak sednice 20.maja u 13.00 časova

Odbornička većina u Skupštini opštine Vlasotince usvojila je rebalans budžeta za 2024. godinu. Obrazlažući odluku, predsednik opštine Bratislav Petrović je rekao da se većina sredstava rebalansa odnosi na iznose koje je opština Vlasotince dobila za projekte odobrene na konkursima ministarstava, na koje se redovno javlja. Odbornici su usvojili i odluku o kreditnom zaduženju na koju je, prethodno, saglasnost dalo Ministarstvo finansija.

-Kreditno zaduženje će biti 91 milion dinara i koristiće se za investiciona ulaganja. Moram da podsetim građane i odbornike da je opština Vlasotince prethodni kredit vratila tri godine pre roka i da je poslednjih godinu i po dana funkcionisala bez kredita, iako je od 2006. do 2022.stalno imala kredit. Ni ovog zaduženja ne bi bilo da nije faktičkih eksproprijacija – rekao je Petrović.

Zamenik predsednika Vladimir Kocić naveo je da je od 1505 tužbi za puteve prosecane pre pola veka presuđeno u 669, da je za te namene iz budžeta isplaćeno 88,8 miliona, a da je od te sume 57 miliona otišlo na troškove parničnog postupka. Kada je reč o o investicijama, Kocić je dodao:

-Nakon ozakonjenja fabrike vode dobili smo i vodnu dozvolu, koju fabrika nije imala od kad je puštena u rad, tako da možemo dalje da radimo. Dobili smo i građevinsku dozvolu za put Vlasotince – Šišava i Šišava – Donja Lomnica. Sledeće nedelje idemo u ministarstvo da vidimo koji će deo oni finansirati – rekao je Kocić.

Šef odborničke grupe „Dr Dragan Spasić“ Dragan Spasić izneo je sumnju u to za šta će kreditna sredstva biti korišćena. Predsednik opštine Bratislav Petrović pojasnio je da će kompletan iznos biti utrošen za investicije i da je to i naznačeno u samom kreditu. Odbornička većina usvojila je nove cenovnike javno-komunalnih preduzeća Vodovod i Komunalac. Građani će ubuduće plaćati iznošenje smeća 182,66 dinara po članu domaćinstva, umesto dosadašnjih 166,36, što je uvećanje za 9,8 posto. Transport i deponovanje porasli su za 14,7 procenata, a iznošenje, transport i deponovanje za pravna lica , kao i ostale usluge povećane su, takođe, za 9,8 posto. Cene vode i kanalizacije, za građane i pravna lica, ubuduće će biti uvećane za 14,58 procenata.

Na sednici je usvojena i Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja opštine Vlasotince za period 2023 -2029, Program zaštite životne sredine sa akcionim planom do 2029.godine, Programa unapređenja položaja mladih za period 2024-2026. Većina odbornika usvojila je izveštaje o radu Turističke organizacije, Štaba za vanredne situacije i Opštinskog javnog pravobranilaštva.

Donete su odluke o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta opštine Vlasotince za 2023.godinu, o izradi PDR-a za izgradnju solarne elektrane „Drum 1“ u Stajkovcu,o javnom osvetljenju, izmeni i dopuni odluka o obavljanju komunalnih delatnosti, načinu izjašnjavanja korisnika komunalnih usluga o kvalitetu pružanja komunalnih usluga, odluke o izmeni odluke o Pravobranilaštvu, promeni osnivačkog akta JKP „Komunalac“ i izmeni statuta Kulturnog centra, zbog usklađivanja sa zakonom.

Na početku sednice potvrđeni su mandati odbornicima Marti Radonjić, Stevici Nikoliću i Ivici Stojilkoviću, sa izborne liste „ALEKSANDAR VUČIĆ – Vlasotince ne sme da stane“.

Sednica je prekinuta i biće nastavljena u ponedeljak 20.maja s početkom u 13 sati.

 

Objavljeno: 19.05.2024 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca