Valčićeva palata Vlasotincu na poklon

Nedavno je (23.12.2015) jedna delegacija opštine Vlasotince posetila gospodina Milana Ž. Valčića, sa ciljem dogovora oko poklona koji će obradovati svakog Vlasotinčanina Prošlo je nekoliko godina kako je gospodin Milan Ž. Valčić, unuk Milana T. Valčića, poznatog bankara i poslovnog čoveka, jednog od najbogatijih ljudi Vlasotinca između dva svetska rata, izrazio želju, kao predstavnik porodice koja nasleđuje njegovu imovinu, da deo tog bogatstva pokloni opštini Vlasotince. Reč je o njihovoj porodičnoj kući, poznatijoj kao Valčićeva palata, u koju je, posle Drugog svetskog rata, nakratko bila smeštena opštinska i sreska uprava, a onda GP Crna Trava. Poslednjih nekoliko godina taj prostor, kao zakupac, koristi opštinska biblioteka.


Upravo je g. Srba Takić, nekadašnji direktor biblioteke i poznati vlasotinački kulturni radnik, bio inicijator i posrednik u razgovorima, kao dugogodišnji poznanik g. Valčića. Pored njega razgovoru su prisustvovali i g. Zoran Todorović, predsednik opštine Vlasotince i Zoran Stanković, opštinski pravobranilac. „Naslednici Milana Tase Valčića su namerni da poklone svoju porodičnu kuću bez ikakve naknade, uz neke uslove na koje niko od prisutnih nije imao primedbe“ – upoznao nas je Takić. „Najvažniji od njih su bili da objekat mora da bude u funkciji ustanova kulture i da na fasadi piše ‘Zadužbina Milana T. Valčića’, kao i da se obnovi porodični grb koji je bio da vrhu fasade“!

Pošto je postupak restitucije po ovom predmetu u toku, ova poseta i dogovor su izuzetno bitni za njegovo ubrzavanje i, verujemo, što skorije rešavanje – na zadovoljstvo obe strane, ali i svih Vlasotinčana.


 

Objavljeno: 28.12.2015 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca