Veče folklora u centru grada u okviru programa Leto u Vlasotincu

Gosti Vlasotinca i Kulturnog centra iz Severne Makedonije su članovi KUD „Niko Pusoski“ iz Kičeva. Oni su sinoć nastupali pod rukovodstvom koreografa Sanje Nikolovske i Marjana Jovanoskog. Sinoć su nastupili i članovi kulturno-umetničkih društava „“Crnilović“ iz Vlasotinca i „Sveta Trojica“ iz Boljara, a večeras će im se na sceni pridružiti i članovi KUD „Bratstvo“.

KUD „Sveta Trojica“ pod rukovodstvom koreografa Miroslava Cekića predstavio se publici „Igrama iz Ponišavlja“, „Igrama iz Dimitrovgrada“ i koreografijom „Bela rada“.

Gosti iz Kičeva izveli su koreografije „Radoviški sabor“, „Buvčansko oro“ i koreografiju „Doce, Doce“. Za sinoćnji nastup KUD „Crnilović“ izabrao je koreografije „Bugarka“, Dečje igre iz Srbije“ i „Igre iz okoline Leskovca“ za koje se pobrinuo koreograf Marko Stojković.

Pesmu „Gnezdo orlovo“ izvela je desetogodišnja Nina Valčić.

Kulturno-umetničko društvo „Niko Pusoski“ jedno je od najpoznatijih i najstarijih društava u Severnoj Makedoniji. Formirano je 1947. godine i nosi ime kičevskog prvoborca.

Tokom višedecenijskog postojanja kroz ovo društvo prošao je veliki broj članova među kojima su vrsni pevači i igrači. Sa veoma bogatim muzičkim repertoarom i raznovrsnim koreografijama KUD „Niko Pusoski“ od svog osnivanja uspešno opstaje na umetničkoj sceni i daje veliki doprinos bogatom kulturnom i zabavnom životu u Severnoj Makedoniji, regionu i šire u svetu.

Za svoj sveukupni doprinos u negovanju folklora i za doprinos u kulturnom delovanju KUD „ Niko Pusoski“ dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja i trostruki je dobitnik najvišeg priznanja „11. septembar“, koje dodeljuje opština Kičevo.

Publika je imala priliku da uživa u predivnoj muzičkoj šetnji Balkanom, a sjajni folklorci su svojom igrom dočarali svu raznolikost muzike, igre i pesme i bogatstvo kulturnog nasleđa naroda ovog dela Balkana.

 

Galeriju fotografija pogledajte na našoj fejsbuk stranici na ovom linku.

 

Objavljeno: 11.07.2024 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca